'Sağlık' ders olarak okutulmalı

'Sağlık' ders olarak okutulmalı

“Gerekli tedbirleri alsak bugün yaşadığımız hastalıkların yüzde 80’ini yaşamayız” diyen Dr. Kudse Öncü erken teşhisin önemine dikkat çekerken sağlık dersinin  küçük yaşlardan itibaren okul müfredatlarında yer alması gerektiğini söyledi

BBN TÜRK televizyonun da yayınlanan “Erken Teşhis” programının konuğu Konya Akademi Hastanesi Başhekimi Dr. Kudsi Öncü oldu. “Erken teşhis” ve “sağlıklı yaşam bilinci” gibi konuların öneminin vurgulandığı programda Dr. Kudsi Öncü hem pandemiye hem de hastalıklara yaklaşımda sağlık bilincini şöyle açıkladı: “Pandemi döneminde virüsün yayılmasının sebebi insanların bu bilinci tam olarak sağlayamamasından kaynaklıdır. Aslında vücudumuz çoğu zaman bizimle konuşur ver bir şeylerin yanlış gittiğini söylemeye çalışır. Beynimiz de bulunan neokorteks yani entelektüel kararların alındığı fikri bölümü vücudumuz ile kopukluk ya da bizim bu karar merciini tam anlamıyla kullanamayışımızdan hastalıklar meydana geliyor. Yani biz vücudumuzun bize söylediklerini anlayabilsek, anladıktan sonra uygulayabilsek bugün yaşanan hastalıkların birçoğunun yaşanmayacağını aşikardır. Bunu birçok hekimimiz de iddia ediyor. Erken teşhis önemlidir. Herhangi bir bölgemizde ağrı, sızı gibi semptomlar hissettiğimizde ‘ver oradan bir aspirin geçsin ağrım’ dememiz gerekiyor.”

SAĞLIK DERSİ İLKOKULDA BAŞLAMALI

Sağlığın en küçük yaştan itibaren ders olarak okutulması gerektiğinin de altını çizen Dr. Öncü, “Erken tanı ve teşhiste hekimden önce kişinin kendini bilmesi, kendini bildikten sonra ise gerekenleri yapmakta zorlanmaması gerekiyor. Bu yüzden şayet sağlıklı kalabilmek istiyorsak çocuklarımıza ‘Temiz hava, temiz su, dengeli beslenme ve hareketli yaşam’ gibi konuları daha küçük yaşlarda aşılamamız gerekiyor . Hatta sağlıklı yaşam ve sağlık bilinci küçük yaşlardan itibaren okullarda ders olarak okutulmalı. Böylece yaşanan birçok hastalığın önüne geçilebilir” ifadelerini kullandı. (Onur Çelik)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.