KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9602 %0,55
47,9418 %0,62
4.412,26 % 0,66
Ara
BBN Haber Sağlık Tatil otel ve restoranlarında onları "asla yemeyin"

Tatil otel ve restoranlarında onları "asla yemeyin"

Ünlü şef Ayvaz Akbacak, gıda hilelerini ifşa etti. “Asla yemeyin” diyerek vatandaşları uyardı. Özellikle börek, döner ve açık büfe yiyecekleri hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. İşte ayrıntılar.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Ünlü şef Ayvaz Akbacak, restoran ve tatil beldelerindeki gıda hilelerini tek tek anlattı.

Kahvaltıda yenmeyen peynirler neye dönüşüyor?

Akbacak, özellikle açık büfe restoranlara gidenleri uyararak, kahvaltıda kalan peynirlerin börek yapımında kullanıldığını söyledi. "Bir restoranda veya tatil beldesinde kesinlikle börek yemeyin" ifadelerini kullanan Akbacak, "Kahvaltıdan dönen bütün peynirler mikslendikten sonra börek yapılır. Ben buna 'parmak börek' diyorum. O börek kızartılıp tekrar tekrar servis edilir" dedi.

Makarna yıkanıp nasıl meze oluyor?

Akbacak, açık büfelerdeki yiyeceklerin birçoğunun ertesi gün başka bir formatta yeniden sunulduğunu belirtti. Özellikle makarna ve patates gibi yiyeceklerde bu durumun yaygın olduğunu dikkat çekti.

"Büfede bir gün önce salçalı olarak sunulan makarna, ertesi gün yıkanıp yoğurtlanarak meze haline getiriliyor" diyen Akbacak "Aynı şekilde patatesler de bir gün sıcak olarak servis edilirken, ertesi gün başka bir yemek olarak karşımıza çıkıyor." diye konuştu.

Dönerde ölümcül risk

Akbacak, döner konusunda da vatandaşları ciddi şekilde uyardı. Özellikle tavuk döner tüketirken dikkat edilmesi gerektiğine şu sözlerle dikkat çekti: "Döner yiyeceğiniz bir yerde, döner kesilirken alt ve üst kısmına iyi bakın. Dönerin sonuna gelindiğinde, pişmiş etin üzerine çiğ et takıyorlar. Özellikle tavuk dönerde bu durum çok riskli. Allah korusun, ölüme kadar gidebilir!"

Kırmızı etin bozulması

Akbacak, kırmızı etin bozulması halinde bazı belirtilerin fark edilebildiğini ancak beyaz ette bozulmanın daha tehlikeli olduğunu kaydetti. Ayrıca sirkülasyonu düşük restoranlarda döner yememek gerektiğini vurgu yaptı. "Eğer bir dönercide sirkülasyon yoksa, adam kesiyor, ya bekletiyor ya da donduruyor. Dondurduğu eti mikrodalgada ısıtıp tekrar servis ediyor. Bu durum, ciddi sağlık problemlerine yol açabilir."

Türk mutfağının kalitesi düşüyor

Ekol TV'de Balçiçek İlter'in sunduğu "Balçiçek ile Şimdi" programına konuk olan Akbacak, bu tarz uygulamaların Türk mutfağının kalitesini düşürdüğünü ve uluslararası gastronomi alanında Türkiye’yi geriye götürdüğüne dikkat çekti.

Gıda hilelerine karşı nasıl önlem almak için ne yapılabilir?

Gıda sektöründe yaşanan bu tür hilelerden korunmak için tüketicilerin bilinçli olması gerektiğini belirten Akbacak, önerilerini şöyle sıraladı::

* Sirkülasyonu düşük restoranlarda döner yemeyin.
* Açık büfelerde makarna ve patates gibi yiyecekleri dikkatli seçin.
* Börek gibi içinde peynir bulunan ürünleri tatil beldelerinde tüketmemeye özen gösterin.
* Yiyeceklerin hazırlanma süreçlerini gözlemleyin ve hijyen standartlarını sorgulayın. Ekonomim

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *