KONYA HABER
Konya
Az bulutlu
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,0592 %0,51
48,0167 %0,58
4.434,23 % -0,22
Ara
BBN Haber Sağlık Tereyağı artık tereyağı gibi olacak; Bakanlık devrede

Tereyağı artık tereyağı gibi olacak; Bakanlık devrede

Tereyağı için bakanlık harekete geçti! Resmi Gazete'de yayımlandı. Amaç tereyağının standardını belirleyip ''tereyağı yiyemiyoruz'' şikâyetlerini ortadan kaldırmak.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Tereyağı ve sadeyağın üretiminden depolama ve pazarlamasına kadar olan süreçlere dair yeni düzenleme yapıldı.

Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliği 4 Nisan 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliği’ni yayımlayarak, tereyağı ve sadeyağın üretiminden depolama ve pazarlamasına kadar olan süreçlere yönelik bir dizi yeni düzenlemeleri duyurdu. Tebliğde, ürünlerin hijyenik şartlarda üretilmesi, ambalajlanması ve etiketlenmesi gibi önemli kurallar yer aldı.

Tereyağını özellikleri belirlendi

Yeni düzenlemelerde, tereyağı ve sadeyağ üretiminde kullanılan süt ve kremanın ilgili hijyen kurallarına uygun olması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, tereyağı üretiminde kullanılan tuz oranı, çeşnili tereyağlarda ise katkı maddelerinin türü gibi detaylar net bir şekilde tanımlandı. Öne çıkan önemli kurallardan biri, tereyağında tuz oranının %2’yi geçemeyeceği ve çeşnili tereyağlarda taklit ve tağşişe sebebiyet verecek hiçbir malzemenin kullanılmaması gerektiği oldu.

Etiketlemeden ambalajlamaya yeni standartlar

Yeni tebliğle birlikte, tereyağı ve sadeyağların etiketlerinde, ürünün içeriği ve kullanım koşulları konusunda daha fazla bilgi yer alacak. Etiketlerde, tuz eklenmeyen tereyağları için özel bir uyarı, çeşnili tereyağlar için kullanılan malzemeler ve hayvan türü bazlı süt bilgileri gibi detayların yer alması zorunlu olacak.

Hijyen ve depolama

Ürünlerin üretiminde hijyen koşullarına sıkı bir şekilde uyulması gerektiği ifade edilirken, taşınma ve depolanma sıcaklıklarının 4°C’yi geçmemesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, ürünlerin bulaşanlar ve pestisit kalıntıları açısından belirli sınırları aşmaması gerektiği de tebliğde belirtildi.

Yeni düzenlemelere uyum sağlamak için, tebliğin yayımlandığı tarihten önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri 1 Eylül 2025’e kadar bu kurallara uymak zorunda olacak. Eski tebliğ hükümleri, bu tarihe kadar geçerli olacak.

Fotoğraf: Türkiye Gazetesi

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *