KONYA HABER
Konya
Açık
31°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9933 %0,52
47,5584 %0,58
4.397,87 % -0,21
Ara
BBN Haber Sağlık Uzmanlar Konya'dan uyardı. Bayramda bu besinlere dikkat

Uzmanlar Konya'dan uyardı. Bayramda bu besinlere dikkat

Konya Özel Farabi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Betül Koç, Ramazan Bayramı'nda sağlıklı beslenme ile ilgili altın tavsiyelerde bulundu.

Okunma Süresi: 2 dk

Ramazan Bayramı, oruç tutulan bir ayın ardından sofraların şenlendiği, tatlıların ve ikramların bol olduğu bir dönemdir diyen Uzm. Dyt. Betül Koç, Ancak, bir ay boyunca süren beslenme düzeninin birdenbire değişmesi, sindirim sistemi başta olmak üzere vücutta çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bayramda sağlığınızı korumak ve beslenmenizi dengelemek için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var ifadelerine yer verdi.

whatsapp-image-2025-03-27-at-11-51-15.jpeg

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

1. Kahvaltıyla Başlayın: Bayram sabahı ağır ve yağlı yiyecekler yerine hafif bir kahvaltıyla güne başlamalısınız. Peynir, yumurta, tam tahıllı ekmek, zeytin ve bol yeşillik içeren bir kahvaltı sindirim sisteminizi zorlamaz ve gün içinde kan şekerinizin dengede kalmasını sağlar. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır.

2. Tatlı Tüketimini Kontrol Edin: Bayramın vazgeçilmezi baklava ve şerbetli tatlılardır. Ancak fazla şeker ve yağ tüketimi mide rahatsızlıklarına ve kan şekerinde ani dalgalanmalara yol açabilir. Çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Tatlıları aç karna tüketmek şekerin kana hızlı karışmasına ve kan şekerinin hızla yükselmesine neden olacağından, açken tatlı yememeye dikkat etmelisiniz.

3. Porsiyon Kontrolüne Dikkat Edin: Misafirliklerde sunulan ikramları geri çevirmek zor olabilir, ancak porsiyon kontrolü sağlamak önemlidir. Küçük porsiyonlarla yemek ve yavaş yemek, sindirimi kolaylaştırır ve aşırı yemeyi önler.

4.Alışkanlıklara Dikkat Edin: Ramazan boyunca gece kalkıp sahur yemeği yemek, ramazandan sonra gece yeme alışkanlığı şeklinde sürdürülmemelidir

5. Su İçmeyi Unutmayın: Ramazan boyunca azalan su tüketimi bayramda da devam edebilir. Günde en az 2-2.5 litre su içmeye özen göstererek vücudunuzun su dengesini koruyabilirsiniz.

6. Hareket Edin: Ramazan ayı boyunca enerji harcamamak için azaltılan fiziksel aktivitenin bu dönemin sonlanmasıyla birlikte arttırılması oldukça önemlidir. Bayram ziyaretleri sırasında uzun süre oturmak yerine, yürüyüş yaparak veya hafif egzersizlerle sindirim sisteminizi destekleyebilirsiniz.

Bu önerilere dikkat ederek bayramınızı daha sağlıklı ve keyifli geçirebilirsiniz. Sevdiklerinizle birlikte mutlu ve sağlıklı bir bayram geçirmenizi dilerim.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *