KONYA HABER
Konya
Açık
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,3389 %0,23
48,7634 %0,44
4.833,85 % -0,48
Ara
BBN Haber Seyahat Yaz diyetleri nasıl olmalı?

Yaz diyetleri nasıl olmalı?

Kilosunu korumak ya da kilo vermek için düzenli su içmenin önemine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Işın Sayın, “Suyu ihmal etmeyin. Yazın bakliyat ve sebzeleri de sofralardan eksik etmemeli” dedi.

KAYNAK: İha
Okunma Süresi: 2 dk

Kilosunu korumak ya da kilo vermek için düzenli su içmenin önemine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Işın Sayın, “Suyu ihmal etmeyin. Yazın bakliyat ve sebzeleri de sofralardan eksik etmemeli” dedi.

Yaz ayları ve tatil birçok kişinin hem kilo vermek istediği hem de kışın verdiği kiloları korumayı hedeflediği bir dönem. Ancak uzmanlar kilo vermek ya da kilosunu korumak isteyenlerin düzenli ve dengeli bir beslenme modelini izlemesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.
QNET Uzman Diyetisyeni Işın Sayın, son dönemde popülerlik kazanan ketojenik diyetlerin uzun vadede bağışıklığı olumsuz etkilediğini söyledi. Uzman diyetisyen dengeli bir beslenme modelini şöyle tarif etti:
“Bağırsakta bulunan probiyotik bakterileri besleyen (prebiyotik) sebzeler, filizlendirilerek sindirimi kolaylaştırılmış düdüklüde pişirilmiş bakliyatlar, düşük glisemik indeks değerinde meyvelerden oluşan yüksek lifli, ılımlı karbonhidrat içeren bir diyet modeli çok daha uygun.” Süt ve süt ürünlerinin de önemine de değinen Sayın, “Yaz aylarında 2 ana öğünle aralıklı oruç tipi lakto-ovo vejetaryen (yumurta, yoğurt, süt) bir diyet denemelisiniz.”

Düzenli su tüketiminin de yağ yakımı için gerekli olduğuna değinen Sayın, “Suyu ihmal etmeyin. Zayıflamanın, formda kalmanın ve her şeyden önemlisi organ sağlığını korumanın temel şartı, yaz kış düzenli su tüketmektir” dedi.

Yaz aylarında kahvaltılarda az yağlı sebzeli omlet veya menemen tercih edilebileceğini belirten Sayın, limon, sirke ve baharatlar ile hazırlanmış bir salatanın da sağlıklı bir eşlikçi olacağını ifade etti. Yaz döneminde kilo vermek ve kilosunu korumak isteyenlerin akşam yemeklerinde yeşilliklerle hazırlanmış, sumak, nane, pul biber gibi baharatlarla zenginleştirilmiş bir salata ile 2 ya da üç haşlanmış yumurta tercih edebileceğini söyledi.

Işın Sayın, bakliyat tüketiminin vücut için önemli olduğunu ifade etti. Sayın “Haftada üç kez 24 saat suda bekletilip filizlendirilmiş bakliyatı, sadece ve sadece düdüklü tencerede, yani basınçlı buharlı pişirme yöntemiyle pişirmek midenin sindirimini rahatlatıyor. Yanında tercihen 200 gr yoğurt tüketimi ideal bir menüyü de oluşturuyor. Bu menünün yanına bol miktarda mevsime özgü salata eklenebilir” dedi.

Sayın, ara öğünlerde 15-20 adet fındık, fıstık, badem, kaju gibi besinlerin yanında, 1 porsiyon meyve de tüketilebileceğini söyledi. Sayın, “Haftada iki kez ara öğünlerde dondurma veya sevdiğiniz hafif bir tatlıdan tadım yapabilirsiniz. Yanında yoğun sütlü bir kahveyi ihmal etmeyin” diye konuştu.

Günde belirli aralıklarla 3 litre tüketilmesinin önemini vurgulayan Işın Sayın, “Bunun için de doğayla dost, sınırlı kaynakları koruyan su filtreleme sistemleri tercih edilebilir” şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *