Yemeklerin lezzet sırrı olan soğanın faydaları neler?
Yemeklere lezzet katan ve her evin baş tacı olan soğanın bilindiğinden daha çok sağlığa faydaları var. İçerdiği minerallerle şifa kaynağı olan soğanın faydaları neler? Soğan neden gözleri yaşartır? BBN Haber Merkezi olarak araştırmalarda bulunduk.
Soğan düşük kaloriye sahip bir besin olarak biliniyor. Bunların yanı sıra vitamin, mineral ve lif açısından oldukça zengin. Bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini sayesinde bütün mikroplara savaş açıyor. Aynı zamanda kolejen üretimine, hücrelerin yenilenmesine ve demir emilimine yardımcı olur. Birçoğumuzun farkında olmadan yüksek vitamin deposu olarak yediğimiz yaz salataları, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kilo kontrolünü sağlar.
İçerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra hücreleri, serbest radikaller olarak bilinen moleküllerin verdiği hasarlara karşı korur. B9 ve B6 vitamini dahil olmak üzere B vitaminleri açısından zengin olan soğan, metabolizmanın düzenlenmesi, alyuvarların üretilmesi ve sinir sistemi için de oldukça önemli.
Soğan kalp hastalıkları riskini azaltıyor mu?
İçerdiği antioksidanlar ve vücuttaki inflamasyon ile savaşan bileşikler sayesinde trigliserid seviyesini düşürür ve kolesterolü düzene sokar. Böylece kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Aynı zamanda içerdiği bileşenler sayesinde yüksek kan basıncını dengeleyerek yüksek tansiyon gibi hastalıkların önüne geçmeye yardımcı olur. Uzman kontrolü altında tüketildiğinde idrar söktürücü olarak da oldukça kullanılabilir. Vücuttaki toksinlerin atılmasına ve kanın temizlenmesine destek olur. Uzmanlara sorduğumuzda soğanın koroner damarlarda genişleme sağladığı ve kalbi güçlendirdiğini belirttiler.
Özellikle kış aylarında çoğu kişi de oluşan enfeksiyon nedeniyle grip kaçınılmaz bir hal alıyor. Soğan bu grip virüsleriyle içerdiği sulfosid ve allisin sayesinde doğal bir çözüm sağlıyor. Nezle ve soğuk algınlığında boğazda oluşan iltihabın önlenmesinin yanı sıra, vücuttaki enfeksiyon ve mikroba karşı da birebir savaşır.
Gözleri yaşartan soğanın nedeni…
Soğanı dilimlerken ağlatmasının nedeni, soğan tarafından üretilen kükürt bazlı gazın dışarıya salınmasından oluşur. Bu gaz gözdeki suyla reaksiyona girerek sülfirik asit oluşmasına neden olur. Bu tahriş edici maddeyi gözlerden uzaklaştırmak isteyen gözyaşı kanalları yaş üretir. Soğanı keserken yüzünüzü soğandan uzaklaştırın. Böylece salınan gaz gözlerinize ulaşmadan önce dağılır.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.