Yüksek sıcaklıklar gıda kaynaklı enfeksiyonları tetikliyor

Yüksek sıcaklıklar gıda kaynaklı enfeksiyonları tetikliyor

Yaz aylarında artan hava sıcaklıklarının mikroorganizmaların gıdalarda hızla çoğalmasına uygun bir ortam oluşturuyor. Bu durum özellikle dış ortamda tüketilen ya da uygun koşullarda saklanmayan yiyeceklerde gıda zehirlenmesi ve enfeksiyona yol açabiliyor.

Uzmanlar, yaz döneminde artan bulantı, kusma ve ishal vakalarına karşı uyarılarda bulunuyor.

SONG ÜNLERDE HASTANELERE MÜCRACAATTA ARTIŞ

Son bir iki haftadır hem poliklinik hem de acil başvurularında bulantı, kusma, ishal vakalarında bir artış olduğunu gözlemleniyor. Genellikle, gıda zehirlenmesi olduğu ifade ediliyor.

GIDALARIN SOĞUK ZİNCİRİ BOYUZULOR

Gıdaların erken bozulmasında en büyük etkenin soğuk zincirin bozulması. Hastaların genellikle bulantı, kusma, ishal gibi mide bağırsak şikayetleri şeklinde ortaya çıkıyor

AÇIKTA SATILAN GIDALARA DİKKAT

Uzmanlara göre açıkta satılan yiyecekler, seyahat koşulları, piknik gibi dış ortamların gıdanın bozulmasına zemin hazırlıyor. Soğuk zincir kurallarına uymaya daha hassasiyetle dikkat edilmeli. Mümkünse, açıkta satılan yiyeceklerden kaçınmak bu dönemlerde biraz daha iyi olabiliyor.

BUNLARA DİKKAT

Burada dikkat edilecek bazı besinler var özellikle yerken daha da dikkatli olunması gerekenler. Bunlar yumurta içeren krema, pasta gibi dışarıda tüketebileceğimiz ürünler. Tavuk tüketirken de daha dikkatli olmak gerekiyor. Bunlar bozulmaya daha müsait besinler.

Onun için tüketilen gıdalardan emin olunması isteniyor. Daha önemlisi açıkta satılan yiyeceklerden kaçınmak, kaynağı konusunda emin olunmayan su başta olmak üzere sıvı tüketmemek gerektiğine işaret ediyorlar.

YİYECEKLERİN SOĞUKTA SAKLANMASI

Sıcak havalarda bozulma riski artan gıdaların mutlaka buzdolabında saklanması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, dış ortamda bekleyen pişmemiş gıdaların bile mikroorganizma üreterek hastalığa yol açabileceğini ifade ediyorlar.

TAVUK TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMELİ

Genellikle bu enfeksiyonlar bir iki günde kendini sınırlar ve geçer. Ateş, halsizlik eşlik ediyorsa kişinin şikayetlerine bununla birlikte kişi yeterince sıvı alamıyorsa o zaman bir sağlık merkezine başvurulmalı. Bu durum özellikle çocuk, yaşlı ve ek hastalığı olanlar için daha önemli. Bu kişilerin vakit kaybetmeden daha hızlı bir şekilde sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekiyor."

ENFEKSİYONLARA KARŞI EL HİJYENİ

Enfeksiyonların önlenmesinde el hijyeninin önemine dikkati çeken uzmanlar su ve sabunla ellerin sık sık yıkamasının önemine değiniyorlar.

Fotoğraf: TRT

Kaynak:Olcay Kurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.