KONYA HABER
Konya
Açık
32°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9157 %0,77
47,9224 %1,05
4.383,41 % 0,12
Ara
BBN Haber Sağlık Yüksek sıcaklıklar gıda kaynaklı enfeksiyonları tetikliyor

Yüksek sıcaklıklar gıda kaynaklı enfeksiyonları tetikliyor

Yaz aylarında artan hava sıcaklıklarının mikroorganizmaların gıdalarda hızla çoğalmasına uygun bir ortam oluşturuyor. Bu durum özellikle dış ortamda tüketilen ya da uygun koşullarda saklanmayan yiyeceklerde gıda zehirlenmesi ve enfeksiyona yol açabiliyor.

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 2 dk

Uzmanlar, yaz döneminde artan bulantı, kusma ve ishal vakalarına karşı uyarılarda bulunuyor.

SONG ÜNLERDE HASTANELERE MÜCRACAATTA ARTIŞ

Son bir iki haftadır hem poliklinik hem de acil başvurularında bulantı, kusma, ishal vakalarında bir artış olduğunu gözlemleniyor. Genellikle, gıda zehirlenmesi olduğu ifade ediliyor.

GIDALARIN SOĞUK ZİNCİRİ BOYUZULOR

Gıdaların erken bozulmasında en büyük etkenin soğuk zincirin bozulması. Hastaların genellikle bulantı, kusma, ishal gibi mide bağırsak şikayetleri şeklinde ortaya çıkıyor

AÇIKTA SATILAN GIDALARA DİKKAT

Uzmanlara göre açıkta satılan yiyecekler, seyahat koşulları, piknik gibi dış ortamların gıdanın bozulmasına zemin hazırlıyor. Soğuk zincir kurallarına uymaya daha hassasiyetle dikkat edilmeli. Mümkünse, açıkta satılan yiyeceklerden kaçınmak bu dönemlerde biraz daha iyi olabiliyor.

BUNLARA DİKKAT

Burada dikkat edilecek bazı besinler var özellikle yerken daha da dikkatli olunması gerekenler. Bunlar yumurta içeren krema, pasta gibi dışarıda tüketebileceğimiz ürünler. Tavuk tüketirken de daha dikkatli olmak gerekiyor. Bunlar bozulmaya daha müsait besinler.

Onun için tüketilen gıdalardan emin olunması isteniyor. Daha önemlisi açıkta satılan yiyeceklerden kaçınmak, kaynağı konusunda emin olunmayan su başta olmak üzere sıvı tüketmemek gerektiğine işaret ediyorlar.

YİYECEKLERİN SOĞUKTA SAKLANMASI

Sıcak havalarda bozulma riski artan gıdaların mutlaka buzdolabında saklanması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, dış ortamda bekleyen pişmemiş gıdaların bile mikroorganizma üreterek hastalığa yol açabileceğini ifade ediyorlar.

TAVUK TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMELİ

Genellikle bu enfeksiyonlar bir iki günde kendini sınırlar ve geçer. Ateş, halsizlik eşlik ediyorsa kişinin şikayetlerine bununla birlikte kişi yeterince sıvı alamıyorsa o zaman bir sağlık merkezine başvurulmalı. Bu durum özellikle çocuk, yaşlı ve ek hastalığı olanlar için daha önemli. Bu kişilerin vakit kaybetmeden daha hızlı bir şekilde sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekiyor."

ENFEKSİYONLARA KARŞI EL HİJYENİ

Enfeksiyonların önlenmesinde el hijyeninin önemine dikkati çeken uzmanlar su ve sabunla ellerin sık sık yıkamasının önemine değiniyorlar.

Fotoğraf: TRT

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *