KONYA HABER
Konya
Açık
29°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9157 %0,77
47,9224 %1,05
4.383,41 % 0,12
Ara
BBN Haber Sağlık Yumurtada Salmonella riski var mı? Yumurta alırken dikkat

Yumurtada Salmonella riski var mı? Yumurta alırken dikkat

ABD'de birden fazla marka adı altında satılan geri çağrılan yumurtaları çok eyaletli bir Salmonella salgınına bağlandı. Yapılan açıklamada, çok sayıda insanı hasta eden Salmonella salgınının ülke çapında bir yumurta geri çağırmayı tetiklediğini duyurdu.

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 2 dk

Amerika'da Salmonella salgını ülke çapında 1.7 milyon düzeni yumurtanın geri çağırılmasını tetikledi.

Geçen hafta www.health.com, haberi "Buzdolabınızı kontrol edin: Salmonella riski nedeniyle ülke çapında 1,7 milyon düzine yumurta geri çağrıldı" şeklinde duyurdu.

Habere göre 3 Şubat 2025 ile 6 Mayıs 2025 arasında, son kullanma tarihleri 4 Mart 2025 ile 19 Haziran 2025 arasında olmak üzere daha fazla yumurta dağıtıldı. Bu yumurtalar Walmart mağazalarında şu eyaletlerde satıldı:

California
Washington
Nevada
Arizona
Wyoming
Yeni Meksika
Nebraska
Indiana
Illinois

TÜRKİYE'DE YUMURTA TÜKETİMİ

Ülkemizde de yoğun biçimde yumurta tüketiliyor. 2024 verilerine göre Türkiye'de 100 milyon yumurta tavuğundan yılda 18 milyar yumurta üretiliyor. Ülkemizde kişi başı yumurta tüketimi ortalama 100 civarında.

YUMURTADA SALMONELLA OLUR MU?

Uzmanlara göre bakteriler, çatlamamış, bütün bir yumurtanın içinde olabiliyor. Yumurtaların kontaminasyonu, yumurta sarısı ve beyazın etrafında kabuk oluşmadan önce tavuğun yumurtalığı veya yumurta kanalı içindeki bakterilere bağlı olabiliyor.

Salmonella tavuğu hasta etmez. Yumurtalar işleme tesisinde yıkanır ve sterilize edilir. Hastalık Kontrol Merkezleri, her 20.000 yumurtadan 1'inin Salmonella ile kontamine olduğunu tahmin ediyor. Salmonella ile enfekte olan kişilerde ishal, ateş, karın krampları, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma görülebiliyor.

KİMSE ÇİĞ YUMURTA YEMEMELİ

Hiç kimse çiğ yumurta içeren yiyecekleri yememelidir. Bu, çiğ yumurta, Sezar salatası, Hollandaise sosu ve yumurta malzemelerinin pişirilmediği tariflerden yapılan ev yapımı mayonez, dondurma veya yumurta likörü gibi diğer yiyeceklerle yapılan "sağlıklı gıda" milk shake'leri içerir.

RİSK GRUBU

Salmonella, ciddi (hatta ölümcül) olabilen bağırsak enfeksiyonlarına neden olabilir. Küçük çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar, gıda kaynaklı hastalık açısından özellikle yüksek risk altında.

YUMURTA ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Yumurtaların temiz ve çatlamamış olduğundan emin olun.

Soğutulmuş yumurtaları satın alın. Yumurtalarda herhangi bir bakteri varsa, oda sıcaklığında hızla büyüyecektir.

YUMURTALAR NASIL SAKLANIR?

Uzmanlara göre 3 dereceye veya 40 F veya altına ayarlanmış buzdolabında saklayın. Onları kartonlarında saklayın ve kapısına değil, buzdolabının içine yerleştirin. Çünkü buzdolabı kapısı, buzdolabınızın en sıcak alanıdır.

Yumurtaları yıkamayın çünkü koruyucu mineral yağ kaplamasını çıkarırsınız ve kabuktaki bakterilerin yumurtaya girme potansiyelini artırırsınız.

Yumurtaları buzdolabına konuldukları günden itibaren 4 ila 5 hafta içinde kullanın. "Son kullanma tarihi" genellikle bu süre zarfında sona erer, ancak yumurtaların kullanımı güvenlidir.

Yumurtaları buzdolabından uzak tutmayın. Yumurtalar oda sıcaklığında 2 saatten fazla bırakılırsa, onları kullanmayın ve atın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *