KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9600 %0,61
47,9621 %0,68
4.383,90 % 0,01
Ara
BBN Haber Sağlık Zeytinyağı kadar şifalı ve Konya'da yetişiyor

Zeytinyağı kadar şifalı ve Konya'da yetişiyor

Anadolu zeytini olarak bilinen Aspir Konya'yı sevdi. Zeytinyağı kadar dünyanın en şifalı yağına sahip olan aspire talep her geçen gün artıyor,

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Konya’da da yetiştiriliyor! Anadolu’nun zeytinine yoğun talep olması bitkinin üretimine teşvik oldu.

Anadolu zeytininin merkezi Konya oluyor

Susuz tarımın yaygınlaşması çiftçileri alternatif ürünlere yönlendiriyor.

Sağlıklı, besleyici alternatif ürünler ise toprakla buluşturuluyor.

Anadolu'nun zeytini

Anadolu zeytini olarak bilinen Aspir bitkisi de onlardan biri. Konya’da da ekilen ve kuraklığa dayanıklı aspire talep oldukça yoğun. Aspir, Anadolu’nun zeytini, yağı da zeytin yağı olarak adlandırılmakta.

Bitkisinden, tohumundan ve biyolojik atığından faydalanılan kıraç toprak şartlarına dayanıklı aspirin üreticileri, talepten memnun.

Yağı da küspesi de faydalı

Soğuk sıkım ile yemeklik yağ çıkarılabilen aspirin küspesi de hayvan yemi olarak değerlendirilebiliyor. Kıraç iklim şartlarına dayanıklı bitkinin, çiçekleri ise safran olarak kullanıldığı için son derece faydalı.

Aspir, bitkisel üretime yönelik Havza Bazlı Destekleme Modeli kapsamında bulunuyor.

Aspir Derneği Başkanı ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem, daha önce yaptığı açıklamada küresel ısınma, iklim değişikliği, kuraklık gibi faktörlerin, kuraklığa meyilli ve su potansiyeli düşük havzalarda aspirin değerini artırdığını ifade etmişti.

Konya’da da yetiştiriliyor! Anadolu’nun zeytinine yoğun talep var 3

Yer altı ve üstü su rezervlerinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Akınerdem, "Sular çekiliyor, göller kuruyor.Ürün çeşitlendirmeleri yapmak zorundayız. Aspir, hem yağı hem de küspesiyle halkın tüketimine sunuldu. Yağı ucuz, kalite açısından zeytin yağının altında değil. Fiyatı da soğuk sıkımda uygun. Artı küspesi var. Yüzde 25 yağ, yüzde 75 küspe çıkıyor. Aspir tohumu üretiminde de 1 milyon tonu aşacak potansiyele sahip olduğumuzu söyleyebilirim. Aspire Anadolu'nun zeytini, yağına da zeytinyağı diyorum." ifadelerine yer vermişti.

Sertifikalı tohum ve yağ üreticisi Derman Eser ise çok farklı alanlarda kullanılabilmesinin, nöbetli ekime uygunluğunun ve yapılan teşviklerin bitkiye ilgiyi artırdığını dile getirmişti.

Aspir ve yağlık tohumların hiçbirinde pazar sıkıntısı bulunmuyor

Son yıllarda yemeklik yağ ve tohum talebinin çok hızlı arttığına işaret eden Eser, şunları kaydetmişti: "O kadar çok talep oluştu ki ürün bulunamıyor.".

Konya’da da yetiştiriliyor! Anadolu’nun zeytinine yoğun talep var 7

Aspirin faydaları saymakla bitmiyor

Aspir bitkisinin Anadolu' ya gelişi, Orta Asya'dan göç eden Türkler sayesinde oldu. Kuraklığa dayanıklı olan Aspir, sağlığa faydalı özellikleriyle bilinen bitkisel bir yağ. Omega-6 yağ asitleri bakımından zengin olan bu yağ, özellikle kalp sağlığını destekler ve kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı oluyor. Cilt sağlığına katkıları da dikkat çekerken; nemlendirici etkisiyle cildi besliyor ve esneklik kazandırıyor.

Foto: Haber Dergisi

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *