Depremde yıkılsa bile aynısı inşa edilebilecek: Ayasofya Camii'nin dijital ikizi çıkarıldı

Depremde yıkılsa bile aynısı inşa edilebilecek: Ayasofya Camii'nin dijital ikizi çıkarıldı

Ayasofya'nın dijital ikizi üretildi. Böylece doğal bir afet sırasında cami yıkılırsa aynı şekilde inşa edilebilecek. Yanı sıra dünyanın dört bir yanından insanlar da sanal olarak Ayasofya'yı ziyaret edebilecek.

İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmed'in ilk cuma namazını kıldığı ‘fethin sembolü' Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi 24 Temmuz 2020'de yeniden ibadete açıldı.

Ayasofya'nın ibadete açılmasının 5. yıl dönümünde açıklamalarda bulunan Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdür Yardımcısı Levent Çetin, "Camimizde özellikle ana kubbemiz ve diğer yarım kubbelerle ilgili de statik müdahalelerimiz için hazırlıklar yapıyoruz. Süreç içerisinde 1 yıl önce Ayasofya'da güvenliklerle ilgili ek tedbirler aldı. Bunlar yapay zeka destekli yeni bir kamera sistemi." dedi.

AYASOFYA'NIN DİJİTAL İKİZİ ÇIKARILDI

Hem Türk vatandaşlarının hem de turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olan ve dünyadaki en önemli tarihi ve mimari eserler içinde yer alan Ayasofya ziyaretçi yoğunluğu ve iklim etkisiyle zaman içinde yıpranıyor.

OLAĞANÜSTÜ BİR DURUMDA AYASOFYA YIKILIRSA NE OLACAK?

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2022 yılında başlatılan ‘Ayasofya Bütüncül Projesi' tamamlandı. Proje kapsamında Ayasofya'nın neredeyse her santimetrekaresi tarandı. Yapının dijital bir ikizi çıkarılarak gelecek kuşaklara aktarılmak üzere arşivlendi. Muhtemel bir İstanbul depreminde Ayasofya tamamen yıkılsa bile, yeniden aynı şekilde inşa edilebilecek.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.