Konya'da tesadüfen keşfedildi. Tarihe ışık tutan Yeraltı şehri
Konya'nın Sarayönü ilçesinde tesadüfün keşfedildi... Geçmiş zamana ışık tutmakla kalmıyor bugün de ziyaret edenlere hikâyeler anlatıyor...
Konya'da binlerce yıllık geçmiş
Yeraltı şehirlerinin tarihi Anadolu'da 1. ve 2. yüzyıla kadar gidiyor. Bu dönemlerde oldukça yoğun. İlk yeraltı mekanlarının daha erken dönemlerde yapıldı, 8. yüzyılda genişletildiği de uzmanlarca belintiliyor.
Müzeler Müdürlüğünce yürütülen kazı ve temizlik çalışmalarıyla bir bölümü ortaya çıkarılan yer altı şehri büyüleyici bir güzelliğe sahip.
Farklı koridor uzunluklarıyla ve genişlikte tünellerle birbirine bağlanan 20 metrekarelik odalardan meydana geliyor.
İlk belirlemelere göre 5 bin metrekare alana yayıldığı tespit edildi bu yeraltı şehrinin.
Ancak sınırlarının daha da genişleyebileceği öngörülüyor.
Yeraltı şehri tam bir yaşam alanı. Odalar bulunuyor. Bu odalarda su kuyuları, ocaklar, bacalar, aydınlatma için kandil nişleri, kilerler, havalandırma bocaları bulunuyor.
Kazılarda elde edilen ilk materyallere göre 8. yüzyıla tarihlendiriliyor.
10 yıl süren akınlardan korunmak için yaptılar
Büyüleyici yeraltı şehrindeki yaşam alanları da farklı farklı. Uzmanların bulgularına göre Hristiyan yerel halkın, 150 yıl süren akınlardan korunmak için 8. yüzyılda yer altı şehrini kullandığını tahmin ediliyor.
Yeraltı şehri uzmanlarca haritalandırıldı. Haritalarla en az 5 bin metrekarelik bir alan kayıt altına alındı. Yer altında mekanlar var ve mekanları birbirine bağlayan galeriler bulunuyor.
Galeriler küçük. Uzmanlar galerilerin küçük olmasını insanların beslenememesine, dolayısıyla fiziksel olarak küçük yapılı olduklarına bağlıyor.
Konya'da keşfedilen bu yeraltı şehri Türkiye ve dünyadaki tarihi, büyüklüğü ve yaşam belirtileri açısından en ender örneklerinden.
Uzmanlara göre yerelta şehri orta Anadolu'nun en büyük yer altı şehirlerinden biri. Yer yer göçükler olduğu için yeraltı şehrinin çok büyük bir alana yayılmış olabileceği ifade ediliyor.
Üzüm şırası yapılıyordu
Uzmanlara göre yeraltı şehrinde mermer taşlardan bir üzüm ezme yeri de bulunuyor. Üzüm şırasının aktığı oluklu bir yer ve depolandığı küpler. Şaraphaneden çıkan numunelerin içinde üzüm çekirdekleri ve tortular. Uzmanlara göre bu tortular bin yıl önce bu topraklarda yetişmiş üzüm türünün elde edilebilmesi açısından önem taşıyor.
Konya turizminin nazar boncuğu
Uzmanlara göre bu domestik evsel mekanlar, birbiriyle galeriler aracılığıyla bağlantılı. En önemlisi ise bu yeraltı şehrinin keşfedilmiş olması. Yer altındaki bu gizem, insanların buralarda nasıl yaşadığı, o dönemde bu mekanların nasıl oluşturulduğu ilgi çekiyor. Kent turizmine ciddi bir fayda sağlayacağını düşünülüyor.
Fotoğraflar: Arkeofili
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.