Türkiye'de sadece 6 noktada olan barok mimari caminin en güzel örneği Konya'da yer alıyor
Osmanlı, 18. yüzyılda Avrupa'daki sanat ve mimari eğilimleri takip ederek, Batılılaşma sürecinin bir parçası olarak barok tarzı camiler inşa etmeye başlamıştır. İlk örnekleri 1700’lü yılların ortalarında inşa edilmeye başlanan barok camiler, Türkiye’de yalnızca İstanbul ve Konya’da yer alıyor. İstanbul'da beş farklı noktada bulunan bu camilerin en güzel örneklerinden biri ise Konya’nın tarihi Bedesten Çarşısı içinde bulunan Aziziye Camii. Tek kubbe üzerine inşa edilen ve estetik yapısıyla dünya çapında tanınan Aziziye Camii, Konya’da Mevlana Müzesi’nden sonra en çok turist çeken destinasyon oluyor.
Türkiye'de 5 Adet Barok Cami Var
İstanbul'da yer alan Nuruosmaniye Camii, Laleli Camii, Zeynep Sultan Camii, Beylerbeyi Camii ve Selimiye Camii'nden sonra Türkiye'de ilk ve tek Barok camii olan cami Aziziye cami, 4'üncü Mehmed'in muhasibi Damat Mustafa Paşa tarafından 1671- 1676 yıllarında yapıldı. Cami 1867'deki büyük Konya yangınında hasar gördü. Sultan Abdülaziz'in annesi Pertevniyal Valide Sultan'ın desteğiyle yeniden inşasına başlanan camiyi barok ve rokoko mimari tarzıyla Ermeni Balyan ailesi tasarladı. 1874 yılında cami, yapımı tamamlanarak, yeniden ibadete açıldı. Sıra dışı mimarisiyle dikkat çeken Aziziye Camii, pencereleri kapısından büyük tek cami olma özelliği taşıyor.
Yangında Tamamen Yıkılmış
1867 yılında büyük Konya yangınında tamamen kullanılamaz hale geldi. 1874 yılında Pertevniyal Valide Sultan tarafından oğlu Sultan Abdülaziz'e atfedilmek üzere Aziziye Camii ismiyle tekrar inşa ettirdi. O yıldan bu yana Aziziye camii vakıf camisi olarak Türkiye’deki nadir eserlerden birisi. Camiyi barok ve rokoko mimari tarzıyla Ermeni Balyan ailesi tasarlıyor. Pencereleri kapısından büyük İslami yapılar içerisindeki en önemli eser olarak öne çıkıyor.
Ermeni Aile Tarafından Yeniden İnşa Edilmiş
Pencerelerinin kapısından büyük olmasının nedeni gün ışığından fazlaca yararlanması ve sıcak bir ortam sağlaması. Ermeni Balyan ailesinin yapmış olduğu eserlere baktığımızda Pertevniyal Valide Sultan Camii de Beylerbeyi Sarayı’nda da büyük pencereler kullanılmıştır. Aziziye Camii’nin restorasyonu sırasında 6-7 kilogram civarında altın kullanıldı. O gösterişi de daha iyi ön plana çıkarabilmek için pencereler kapıdan büyük kullanılmıştır. Mevlana Müzesi’nden sonra en çok ziyaret edilen yapı Aziziye Camii. Cami, dünyada da ilgi duyulan bir eser.
Barok Mimari Nedir?
Barok mimari, 16. yüzyılın sonlarında İtalya'da ortaya çıkan ve 17. ile 18. yüzyıllarda Avrupa'da etkili olan bir sanat ve mimarlık akımıdır. Bu üslup, dramatik ışık-gölge kullanımı, kıvrımlı hatlar, zengin süslemeler ve görkemli detaylarla dikkat çeker. Barok mimari, Rönesans'ın dengeli ve sade yapılarının aksine, duygusal etkiyi artırmayı ve izleyiciyi etkilemeyi amaçlar. Kiliseler, saraylar ve kamu binalarında sıkça kullanılan bu tarz, abartılı dekorasyonları, büyük ölçekli freskleri ve heykelleriyle tanınır. Barok mimari, zamanla Osmanlı İmparatorluğu'na da etki etmiş ve özellikle 18. yüzyılda İstanbul'da inşa edilen bazı camilerde bu tarz benimsenmiştir.
Kaynak:Muhammet Kürşat Ercan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.