Afrika'da istikrarın ülkesi: Tanzanya

Afrika'da istikrarın ülkesi: Tanzanya

Bağımsızlığını kazandığından bu yana siyasi istikrarını korumayı başaran Tanzanya, son yıllarda ortalama yüzde 6-7 büyümesiyle de Afrika'nın en büyük 10. ekonomisi oldu

Doğu Afrika'nın Hint Okyanusu kıyılarındaki Tanzanya, hem siyasi istikrarı hem son yıllarda katettiği ekonomik büyüme hem de çoğu işlenmemiş yeraltı zenginlikleriyle bölgenin önemli ülkeleri arasında yer alıyor.

Kuzeyinde Kenya ve Uganda, batısında Ruanda, Burundi ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti, güneyinde de Zambiya, Malavi ve Mozambik'in bulunduğu Tanzanya'nın doğusu Hint Okyanusu'na açılıyor. Tanganika ve Zanzibar adlı bağımsız devletlerin 1964'te birleşmesinden doğan Tanzanya, ismini ve bayrağını da bu birleşmeden almış. Yaklaşık 945 bin kilometrekare yüz ölçümüne sahip ülke, 45 milyar dolarlık gayrisafi milli hasılasıyla (GSMH) Afrika'nın en büyük 10'uncu ekonomisi konumunda.

TANGANİKA İLE ZANZİBAR BİRLEŞEREK TANZANYA OLDU

Tanzanya'nın bulunduğu topraklar, 1500'lü yılların başından itibaren önce Portekizlilerin ardında da Ummanlı Arapların boyunduruğu altında kaldı. Arap egemenliği sonrasında 1880'lerden 1919'a kadar Alman sömürgesi olan topraklar, Milletler Cemiyeti'nin kurulmasıyla bu kez İngilizlerin hakimiyetine geçti. İngiliz sömürge dönemi de 1961 yılına kadar sürdü. Bağımsızlık hareketlerinin alevlendiği bölgede, 1961'de özgürlüğünü kazanan Tanganika, 1963'te İngilizlerden bağımsızlığını alan Zanzibar ile 1964'te birleşerek bugünkü Tanzanya adını aldı. Zanzibar'da 1964 yılında yaşanan devrim sonrasında ise yüzyıllardır adada varlığını sürdüren Araplar ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Tanzanya'nın bağımsızlığını kazanmasında büyük rol oynayan ilk devlet başkanı Julius Nyerere, 1985'e kadar devleti yönetmeyi sürdürdü. Tanganika Afrika Ulusal Birliğinin (TANU) başkanlığını 1977'ye kadar yapan Nyerere, 1985'e kadar da halen iktidarda olan Devrimci Partisinin (CCM) lideri olarak kaldı. 

GEZİLECEK YERLER

Vahşi yaşamı en iyi gözlemleyebileceğiniz ülkelerden biri olan Tanzanya’nın Darüsselam ya da Kilimanjaro kentlerine, Türk Hava Yolları sayesinde direkt olarak ulaşabilirsiniz. Yaklaşık 7 saat 30 dakika süren bir yolculuğun ardından Tanzanya’ya ulaşabilirsiniz. Dubai, Doha gibi noktalardan tek aktarmayla gidebilme ve ulaşım bedelinizi daha aşağıya çekme imkanınız da var.

Doğusunda Hint Okyanusu’yla birleşen plajları, doğal yaşam alanları, tarihi yerler, eşsiz manzaralar… Eğer kumsallara uzanıp serin sulara atlayacağınız bir tatil hayal ediyorsanız gideceğiniz yer Zanzibar olabilir. Bunun yanında ülkede mutlaka görmeniz gereken şehirler eski başkent Darüsselam ve vahşi yaşamla iç içe bir tatil yapacağınız Arusha. Darüsselam ülkenin eski başkenti olmasına rağmen, yeni başkent Dodoma’yı geride bırakıyor. Hala birçok devlet binası burada ve ülkenin kalbi de burada atıyor. Darüsselam’da muhteşem manzaralar eşliğinde bir gezi fırsatı var. Tropikal iklim hakimdir. Sıcaklık deniz meltemleri sayesinde ılımandır. Tanganika kıyısında bol yağış görülür. Seyahat etmek için en uygun dönem Haziran-Eylül arasıdır. Yemeklerinde baharatı ve Hindistan cevizi sütünü çok kullanmaktadırlar. Wali Wa Nazi ve Nyama Choma popüler yemeklerdir. Dünyaca bilinen Tanzanya kahvesi oldukça lezzetlidir.

YATIRIMCILAR İÇİN BÜYÜK FIRSATLAR BARINDIRIYOR

Tanzanya, Güney Afrika ve Gana'nın ardından kıtanın en büyük üçüncü altın üreticisi konumunda. Altın, elmas, uranyum ve nikel gibi önemli maden yatakları bulunan ülkenin büyük miktarda doğalgaz rezervine de sahip olduğu biliniyor. Doğal gaz, uranyum, kömür ve jeotermal enerji gibi kaynakların çoğu işlenmemiş durumda. Bu kaynakları işleyecek imkanları kısıtlı olan ülkenin, enerji alanında dış yatırımcılar için büyük fırsatlar barındırdığı belirtiliyor. Yaklaşık 1 milyon kişiye istihdam sağlayan madencilik sektörü, ülkeye yıllık 1 milyar doların üzerinde döviz getirisi sağlıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.