Afrika’nın en kalabalık şehirlerinden birisi; Dakar

Afrika’nın en kalabalık şehirlerinden birisi; Dakar
Afrika’nın en önemli merkezlerinden birisi olan ve her yıl binlerce turisti ağırlayan Dakar, Atlas Okyanusu'nun kıyısında her daim sıcak havaların hüküm sürdüğü tropikal iklim kuşağında bulunmaktadır

Dakar, Senegal Cumhuriyeti'nin başkenti. Batı Afrika'nın en batı ucundaki yarımada üzerinde yer alır. Afrika'nın en kalabalık şehirlerinden olan Dakar Senagal'in siyasi, ekonomik, ticari, kültürel ve dinî merkezidir. Milletlerarası hava ve deniz ulaşımında da önemli bir yere sahiptir. Yüzyıllardır Avrupa-Afrika-Amerika üçgenindeki deniz trafiğinde önemli bir kilometre taşı olmuştur. Dakar'da yaşayan halk çeşitli etnik gruplara mensuptur. Şehrin nüfusunun % 8'ini Avrupalılar oluşturur. Şehirde yaşayanların ancak dörtte biri Dakar doğumludur. 19. asrın sonlarında 2.000 olan şehir nüfusu günümüzde 2 milyonu aşmıştır. Şehir nüfusunun büyük bir kısmı Müslüman, % 8'i ise Hristiyan'dır. Dakar'da 1963 yılında inşa edilen Dakar Ulu Camii ile birlikte çok sayıda cami, mescit ve dini eğitim kurumu bulunmaktadır. Dakar çevresinde bulunan tarikat merkezlerini her yıl binlerce kişi ziyaret etmektedir.

İLK ÖNCE PORTEKİZLİLER GELDİ

Dakar'a ilk gelen Avrupalı güç Portekizlilerdi. 1444 yılında Portekizlilerin Gorée Adası üzerinden ticarete başlamasıyla birlikte bir köy kurulur. Portekizlilerden sonra Hollandalılar en son olarak da Fransızlar bölgeyi ele geçirdi. 1862 yılında inşa edilen liman şehrin önemini daha da arttırdı ve Avrupalı tüccarlar Dakar'a yerleşmeye başladı. Fransızların burada inşa ettiği deniz üssü şehrin askeri yönden de önemini arttırdı. 1909 yılında Osmanlı Devleti Dakar'da fahri bir başkonsolosluk kurdu. 1924 yılında açılan Bamako Dakar Demiryolu şehrin ticari önemini daha da arttırdı. Dakar uzun süren Fransız sömürge yönetiminin ardından kısa bir süre Mali Federasyonunun, 20 mayıs 1960 tarihinden itibaren ise Senegal Cumhuriyetinin başkenti oldu.

KÖLELİK DÜZENİNİN İZLERİ

Senegal'in başkenti Dakar'ın yaklaşık 2 kilometre açığında bulunan Goree Adası'na adım atarak kölelik döneminin acı izlerini görebilirsiniz. Burada bulunan Köleler Evi Müzesi'nde etkileyici bir zaman yolculuğu sizi bekliyor olacak. Dakar'ın hemen kuzeyinde bulunan Pembe Göl (Pink Lake) başta olmak üzere doğal güzellikleri de görmeniz ve kentin hemen yakınındaki Bandia Koruma Alanı’nda mini bir safari yapmanız tavsiye edilir. Ayrıca Bağımsızlık Meydanı, Afrika'nın Rönesans’ı Anıtı, Afrika Anısı Katedrali, Dakar Ulu Camii ve kıtaya dair birçok parçayı barındıran IFAN Afrika Sanatları Müzesi de Dakar seyahatinizde gitmeniz gereken yerlerin başında gelir. Adını andığımız bu yerlerle ilgili bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

DAKAR GEZİLECEK YERLER

Senegal'in başkenti Dakar'ın yaklaşık 2 kilometre açığında bulunan Goree Adası'na adım atarak kölelik döneminin acı izlerini görebilirsiniz. Burada bulunan Köleler Evi Müzesi'nde etkileyici bir zaman yolculuğu sizi bekliyor olacak. Dakar'ın hemen kuzeyinde bulunan Pembe Göl (Pink Lake) başta olmak üzere doğal güzellikleri de görmeniz ve kentin hemen yakınındaki Bandia Koruma Alanı’nda mini bir safari yapmanız tavsiye edilir. Ayrıca Bağımsızlık Meydanı, Afrika'nın Rönesans’ı Anıtı, Afrika Anısı Katedrali, Dakar Ulu Camii ve kıtaya dair birçok parçayı barındıran IFAN Afrika Sanatları Müzesi de Dakar seyahatinizde gitmeniz gereken yerlerin başında gelir.

DAKAR MUTFAĞI

Dakar'ın mutfağında ülkenin neredeyse her alanına etki etmiş olan Fransız etkisi kendisini gösterir. Deniz ürünlerinin başta geldiği sofralarda pirinç de neredeyse her yemekte yoğun bir şekilde tüketilir. Et ve sebze ürünleri de oldukça revaçtadır. Özellikle Hindistan cevizi ve muz ile birlikte yapılan deniz mahsulleri tadılması gereken lezzetlerdendir. Dakar'da Senegal mutfağının en önemli popüler yemeği olarak ceebu jen gösterilebilir. Balık ve pirinç ve domates sosundan oluşan yemeğe soğan, havuç ve lahana gibi sebzeler de eşlik edebilir. Diğer ünlü yerel yemekleri sayacak olursak; soğan sosuyla yapılan bir tavuk yemeği olan yassa poulet yine oldukça popüler. Pirinçli bir et yemeği olan ve sebzeler de barındıran maafe ile bizim de bildiğimiz kavurmanın Lübnan kökenli bir başka versiyonu olan şavurma Dakar'da oldukça fazlaca tüketilir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.