Afrika'nın yükselen ülkesi Kamerun

Afrika'nın yükselen ülkesi Kamerun

Yaklaşık 240 dil ve lehçe kullanılan ülkede, Müslüman ve Hristiyanların yanı sıra 250 yerel din bulunuyor. Duala ve yakınındaki Limbe şehirlerinde petrol, altın, alüminyum, kalay, gümüş, bakır ve elmas çıkarılıyor.

Kamerun Cumhuriyeti, ekonomik kapasitesi, tarıma elverişli geniş arazileri ve zengin doğal kaynaklarıyla Afrika'nın önemli ülkesi olarak görülüyor. Kamerun, 15. yüzyılda Portekizliler tarafından keşfedildi ve bu topraklar Portekizcede "karides" anlamına gelen "camaroes" kelimesiyle anılmaya başladı. Portekizlilerin işlemeye başladığı Kamerun toprakları, 1850’den sonra el değiştirerek Alman sömürgesine dönüştü. Bu dönem ülkede çıkan iç savaşta binlerce insan hayatını kaybetti. Birinci Dünya Savaşı'nda Almanların yenilgisi üzerine ülke, 1916'da Birleşmiş Milletler (BM) tarafından İngiltere ve Fransa yönetimine bırakıldı.
Doğusunda Orta Afrika Cumhuriyeti, güneybatısında ve güneyinde Kongo, Gabon ve Ekvator Ginesi, kuzeydoğusunda Çad, kuzeybatısında Nijerya, batısında Atlas Okyanusu bulunan Kamerun, Ocak 1960'ta Fransız ve İngiliz mandasından kurtularak bağımsızlığını ilan etti. Ülke her ne kadar bağımsızlığını kazansa da Fransa ve İngiltere'nin yönetimdeki etkileri hala sürüyor. Fransa'nın yardımıyla 1960'ta yapılan seçimde Ahmedo Ahidjo, Kamerun'un ilk devlet başkanı oldu.

ÜLKEDE YAKLAŞIK 240 DİL KONUŞULUYOR

Konuşulan diller bakımından üç bölgeye ayrılan Kamerun'da resmi dil İngilizce ve Fransızca. Fransızcanın ülke genelinde "hakim dil" olduğu Kamerun'da, Nijerya'ya yakın güneybatı bölgesinde İngilizce, çoğunlukla Müslümanların yaşadığı Çad'a yakın kuzey bölgelerinde ise Arapça konuşuluyor. Hausa, Kirdi, Fulbe, Bantu, Bamilike, Ewondo, Bassa ve Beti kabilelerinin bulunduğu ülkede, yaklaşık 240 dil ve lehçe kullanılıyor. Nüfusunun yüzde 40'ı Müslüman ülkede, Hristiyanlığın yanı sıra yaklaşık 250 yerel din var. Tropikal iklimin hissedildiği, yıl boyunca ılıman havanın hakim olduğu Kamerun'da yılın 8 ayı yağmurlu geçiyor. Güney kesimi ve kıyı şeridi gür ormanlarla kaplı ülkenin orta kısımda savanlar ve küme ağaç topluluklarına rastlanıyor. Kamerun'un kuzey kesiminde ise dikenli ağaçlar ve bitkiler çöle geçişi sağlıyor.

ZENGİN YERALTI KAYNAKLARI

Ülkede Atlas Okyanusu kıyısında İngilizce konuşulan bölgedeki Duala ve yakınındaki Limbe şehirlerinde petrol, altın, alüminyum, kalay, gümüş, bakır ve elmas çıkarılıyor. Ekonominin tarıma dayandığı ülkede en önemli ürünler arasında kakao başta geliyor. Muz ve ananas gibi tropik meyvelerin çokça bulunduğu Kamerun'da, kahve, çay, pirinç, şeker kamışı, susam, baharat, patates ve mısır yetiştiriliyor. Orta kısımlarında daha çok hayvancılığın yapıldığı ülke topraklarının üçte birinin ormanlarla kaplı olması sebebiyle kereste üretimi de yüksek seviyede. Atlas Okyanusu ve iç sularda ise yılda ortalama 90 bin ton balık avlanıyor. Kamerun'da son yıllarda çimento, şeker, sabun, ayakkabı, besin maddeleri ve sigara fabrikalarının yanı sıra en önemli gelir kaynaklarından petrol rafinelerinde artış görülüyor.

GEZİLECEK YERLER

Ülkeye gelen turistlerin gözde ziyaret adresleri arasından bulunan Limbe, 1999 yılında yaşanan bir volkan patlamasıyla meydana geldi. Douala şehrinde yer alan bu doğa harikası kumsal, 1993 yılında kurulan ve bölgedeki yaban hayatını gözler önüne seren Limbe Vahşi Yaşam Merkezi’ne de oldukça yakın. Çevre ve Orman Bakanlığı (MINEF) himayesinde Cameroon Wildlife Aid Fund ortaklığında yönetilen Mvog-Betsi Hayvanat Bahçesi, Batı Afrika bölgesinin en iyi hayvanat bahçeleri arasında yer alıyor. Kamerun Sanat Müzesi (Musée d’Art Camerounais), sanat, kültür ve tarih meraklısı gezginler için muhteşem bir durak.  Başkent Yaunde sınırlarında yer alan Cathedrale Notre Dame des Victoires, şehirde bulunan en önemli ve ihtişamlı ibadethanelerden.  Ülkelere özgü yerel hediyelik eşyalara ilgi duyuyorsanız Place John Kennedy’de yer alan Arti Sanal Pazar’a mutlaka uğrayın. 
Bununla birlikte Kamerun yaban hayatı keşfedebileceğiniz doğası ve UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan bölgeleriyle Afrika kıtasının en etkileyici ülkelerinden biri. 15 binden fazla kelebek türü, 280 memeli hayvan ve 542 farklı balık türünün yaşadığı bu zengin coğrafya, maceraperest ve doğa tutkunu gezginler için de oldukça ideal.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.