BANGUİ

BANGUİ

Bangui Orta Afrika Cumhuriyetinin başkenti ve en büyük şehridir. Ubangi Nehri kenarında yer alan bu kent, mutlaka görülmesi gereken şirin bir Afrika şehridir.

Bangui, Afrika kıtasında bulunan Orta Afrika Cumhuriyeti'nin en büyük şehri ve başkentidir. Şehir Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile bu bölgede sınırı belirleyen Ubangi Nehri kıyısında kuruludur.
Ülke nüfusunun büyük çoğunluğu başkent Bangui ve yakınındaki kentlerde yaşamaktadır. Bangui şehri ülke içerisinde özerk bir yönetim biçimine sahiptir. 67 km²'lik yüzölçümüyle Orta Afrika Cumhuriyeti'nin en küçük kenti olmasına karşın, 620.000'i aşan nüfusuyla aynı zamanda en kalabalık kentidir. Bangui'nin nehir kıyısına kurulmuş bir limanı, havayolu ulaşımını sağlayan bir havaalanı ve şehri Çad, Sudan ve Kamerun'a bağlayan karayolları vardır. Kentten geçen nehirden Brazzaville ve Zongo şehirlerine düzenli feribot seferleri vardır. Bangui şehri, Ubangi Nehri'nin kuzey kıyılarında kurulu olup, nehrin güney kıyıları Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne aittir. Nehrin akım hızının yüksek olmasından dolayı ticari gemicilik büyük ölçüde sekteye uğramaktadır. Ubangi Nehri'nin gemi ile geçilebilir bölümleri Bangui'nin ilerisinde keskin bir dönüşle güneye yönelir ve Ekvator'un hemen güneyinde Brazzaville yakınlarında Kongo Nehri'yle birleşir. Nehir ayrıca Orta Afrika Cumhuriyeti ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti arasında hukuki sınırı da çizer. Kongo'da bir yerleşim bölgesi olan Zongo, Ubangi'nin diğer yakasında Bangui kentinin karşısında yer almaktadır.
Orta Afrika Cumhuriyeti, Ekvator'un hemen kuzeyinde yer almasından dolayı tüm ülkede günlük sıcaklıklar yıl boyu yüksek rakamlarda seyreder. 
BANGUİ’NİN GEZİLECEK YERLERİ
UBANGİ NEHRİ
Ubangi Nehri, yaklaşık 1.060 km uzunluğunda 772.800 km² havza alanıyla dikkat çekmektedir. Özellikle günbatımı manzarasıyla ünlü bir akarsu olup yıl boyunca çok sayıda kişiyi ağırlamaktadır. Keyifli bir yürüyüş yapmak ve bol bol manzara fotoğrafı çekmek için burayı tercih edebilirsiniz. Şehre ve ülkeye hayat veren bir nehirdir.
M’BAİKİ ORMANI
M’Baiki Ormanı, mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Balta girmemiş bu ormanları ziyaret edip keyifli zaman geçirebilirsiniz. Buraya yolunuz düşerse sevdiklerinizle birlikte huzur ve sakinliğin adresi olan bu ormanı mutlaka ziyaret edin.
CUMHURİYET MEYDANI
Cumhuriyet Meydanı(Place de la République), şehrin en popüler meydanıdır. Bu meydan üzerinde çok sayıda tarihi yapı, mağaza, otel, yeme ve içme alanları bulunur. Şehrin nabzı bu meydan üzerinde atmaktadır.
BÜYÜK ZAFER ANITI
Büyük Zafer Anıttı, mutlaka gezilip görülmesi gereken bir yapıdır. Bu yapı şehrin sembolü haline gelmektedir. Şehre gelenler ilk olarak bu yapıyı ziyaret eder genelde. Bu anıt, Başta Bokassa’ya olmak üzere ülke bağımsızlığı için mücadele eden herkese adanmıştır.
MARCHE CENTRAL
Sokak Pazarı(Marche Central), gezilip görülmeye değer bir alışveriş yeridir. Bu pazarlarda istediğiniz birçok şeyi rahatlıkla bulabilirsiniz. Buraya yolunuz düşerse sevdiklerinize hediye almak için bu pazarlara mutlaka uğrayın.
BOALİ ŞELALELERİ
Mbali Nehri üzerindeki Boali Şelaleleri, Başkent Bangui’nin yaklaşık 100 kilometre kuzeybatısındaki Boali şehrinde bulunuyor. 50 metre yükseklikten akan bu şelale,  250 metrelik bir genişliğe sahiptir. Dökülme anı ve döküldükten sonra ortaya harika manzaralar çıkmaktadır. 
BOGANDA ULUSAL MÜZESİ
Bangui’da yer alan Boganda Ulusal Müzesi, gezilip görülmeye değer bir müzedir. Ülkenin en büyük ve en popüler müzesidir. Burada birçok tarih ve kültürel eser sergilenmektedir. Ülkenin tarihi ve kültürü merak ediyorsanız bu müzeyi mutlaka ziyaret edin.
CUMHURBAŞKANLIĞI KÖŞKÜ
Kent merkezi nehir kıyısına oldukça yakın yerde bulunan Cumhurbaşkanlığı Köşkü, harika bir yapı mimari yapı ile inşa edilmiştir. Burası şehrin en popüler yapılarından biridir.
DZANGA SANGHA ULUSAL PARKI
Dzanga Sangha Ulusal Parkı, 6865.54 kilometrelik bir alanda 1990 yıllında ziyarette açılan ülkenin en popüler doğa alanlarından biridir. Ülkenin vahşi yaşamı ve geleneksel doğa alanı keşfetmek için bu parkı ziyaret etmelisiniz.
MERKEZ BORSASI VE ULUSAL PARK
Merkez Borsası ve Ulusal Park, mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. Bu yapı, mimari yapısı oldukça dikkat çekicidir. Buraya yolunuz düşerse mutlaka bu yapıyı ziyaret edin. Ulusal Park ayrıca şehrin huzur ve oksijen deposu olarak bilinir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.