Banyan Ağacı

Banyan Ağacı

Banyan ağacı Hindistan bölgesinde yetişen kökleri yukarıdan aşağıya doğru büyüyen bir incir ağacı türüdür. Kökleri büyüdükçe kalınlaşır ve gövdeden kolay kolay ayırt edilemez hale gelir. Meyvelerini en çok kuşlar tercih eder ve tohumlarının dağılmasında da büyük rol oynarlar. Tohumların dağılmasına en çok çiğdeci kuşu denilen bir kuş türü yardımcı olur. Yüksekliği 20 metreye kadar varan banyan ağacı çok uzun ömürlüdür. Yüz yıllarca yaşar. Ana gövdesi kuruduğunda diğer gövdelerinin üzerinde ayakta kalma özelliği vardır. Dünyanın en geniş ağacıdır. Tek başına bir ormanı andıran bu ağaç Kalküta’da yer almaktadır. Bu ağacın kökleri ile dağıldığı alan 14.500 metrekaredir. Büyük İskender döneminde altında 7000 kişinin barındığı bir banyan ağacı olduğundan bahsedilmektedir.
Banyan ağacının en yüksek dalı 25 metredir ve açıkta durup zemine değen 3300 kökü vardır. Bu kökler su ihtiyacını havadaki nemden karşılamaktadır.
Hint inciri ağacı olarak da bilinir.  Uzun ömürlü oluşundan dolayı ağaç ölümsüz kabul edilir ve Hindistan mitleri ve efsanelerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bugün bile banyan ağacı Hint köylülerinin hayatında önemli bir yere sahiptir. Tüm köy toplantıları bu ağacın gölgesinde yapılır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.