Botswana nerededir?

Botswana nerededir?

Afrika’nın az bilinen cennet köşelerinden birisi: Botswana

Denize kıyısı bulunmayan bir kara ülkesi olan Botswana, Afrika’nın az bilinen cennet köşelerinden biri. Büyüleyici bir doğaya ev sahipliği yapan bu ülke zengin elmas yataklarıyla Afrika’nın gelir düzeyi yüksek ülkeleri arasındır

Botswana Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Güney Afrika Cumhuriyeti Zambiya ve Zimbabwe gibi komşu ülkeler vardır. Botswana oldukça zengin bir coğrafyaya ve canlı çeşitliliğine sahiptir; birçok bitki ve vahşi hayvanı içinde barındıran bir ülkedir. Başkenti 210.000 nüfusu olan Gaborone'dir.

ÜLKE NÜFUSU VE DEMOGRAFİK YAPI

Botswana ciddi bir toprak büyüklüğüne sahip olmasına rağmen çöllerle kaplı olması sebebiyle nüfus yoğunluğu oldukça azdır. Toplam nüfusu 2.000.000 civarındadır. Nüfusun önemli bir kısmı başkent Gaborone'de yaşamaktadır. Ülkenin başlıca geçim kaynağı engin yeraltı kaynakları ve Zambezi Nehri'dir. Çok büyük elmas madenlerine sahiptir. Ülkede gelir dağılımı açısından büyük bir adaletsizlik mevcuttur. Fakirleri çok fakir ve yaşam standartları düşük köylerde çatısı sazlıktan olan evlerde yaşarlarken zenginleri ise çok zengin ve ciddi paralara sahiptir. Bu adaletsizliğin başlıca sebebi 1960'lı yıllara kadar sömürge olarak varlığını sürdürmesidir.

BOTSWANA'NIN EKONOMİSİ

Bağımsızlığını elde ettiği tarihlerde, dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Botswana, keşfedilen zengin elmas yataklarının verimli bir şekilde kalkınma programlarına tahsis edilmesiyle süratle fiziki ve kurumsal altyapısını tamamlamış ve kısa denebilecek bir süre zarfında kalkınarak Afrika’nın üst-orta gelir düzeyindeki ülkeleri arasına yükselmiştir. Botswana, Sahranın Güneyindeki Afrika ülkeleri arasında, ekonomisi hızla büyüyen, kişi başına milli gelirin en yüksek olduğu ülkelerden birisidir.  Kişi başına düşen milli gelir 17 bin ABD Dolarıdır. Hükümetin ekonomide izlediği politikalardan biri de ülkeyi dış yatırımlar için cazip kılmaktır. Dünya Ekonomik Forumu, Botswana ekonomisini Afrika ülkeleri arasında en rekabetçi iki ekonomiden biri saymaktadır.

BOTSWANA'NIN GEZİLECEK YERLERİ

Botswana birçok ülkenin aksine kent merkezleriyle değil doğal güzellikleri ile ön plana çıkan bir ülkedir. Eşine çok az rastlanılan coğrafi oluşumlara ve canlı çeşitliliğine sahiptir. Bu coğrafi oluşumlardan en önemlisi Okavango Deltası’dır. Bu delta yaklaşık 25.000 hektarlık bir alanı kaplamaktadır ve Afrika'da sürekli yeşil kalabilen çok nadir deltalardan birisidir. Büyük bir ekosisteme ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Botswana da birçok milli park ve vahşi yaşamı koruma alanı bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi Chobe Milli Parkı’dır. En büyüğü ise Kalahari Milli Parkı’dır. Bu parkların birçoğu Zambezi Nehri ile beslenmekte ve sürekli sulak ve yeşil kalabilmektedir. Kamp ve safari yapmak isteyenlere eşsiz olanaklar sunmaktadır. Milli parkları dışında dünyanın en büyük üçüncü şelalesi olan Victoria Şelaleleri de Zambiya, Zimbabve ve Botswana sınırları arasında yer alır. Ülke topraklarının önemli bir kısmını Kalahari Çölü oluşturmaktadır.

Moremi Rezervi; Afrika’daki en iyi vahşi yaşam rezervlerinden olan Moremi Rezervi’nin, nilüferlerle kaplı lagünleri ve ormanları sayısız hayvan ve kuş türü için tam bir yeryüzü cennetidir. Fillerle, bufalolarla, aslanlarla, kaplanlarla, çitalarla karşılaşabileceğiniz Moremi ayrıca barındırdığı binlerce çeşitteki kuşlarıyla da ünlü.

Chobe Ulusal Parkı; yeryüzünün belki de en ünlü ulusal parkıdır. Barındırdığı yüzlerce canlı türü ile devasa bir doğal hayvanat bahçesi. Nesli tükenmeye yüz tutmuş türler, binlerce balıkçıl kuş, Afrika’nın büyükleri arasında yer alan filler, Chobe Ulusal Parkı’nın sakinleri.

Okavango Deltası; Angola’da doğan Okavango Nehri’ne bağlı Okavango Deltası, ülkenin üçte birini kaplıyor. Bölgedeki tüm kuş ve vahşi hayvan sürülerine hayat veren bu delta, kışın yüz binlerce minik tropikal adaya ev sahipliği yapıyor. Mayıs ve kasım ayları arasında görülmesi gereken bu delta büyüleyici güzellikteki ormanları, palmiyeleri, lotus ve papirüs bitkileri ve vahşi hayvanları ile doğa tutkunlarının gözdesi.

Kalahari Rezervi; Dünyadaki en büyük vahşi yaşam rezervi olan Kalahari Rezervi, çok sayıda leopara, zürafaya, aslana, sırtlana, çitaya ev sahipliği yapıyor. Siyah yeleli Kalahari aslanının görülebileceği tek yer de burasıdır. Geniş ovalara, vadilere ve tuzlalara sahip olan bu bölge üzerinde su birikintileri az sayıda olduğu için hayvanları bu birikinti kenarlarında bulabilirsiniz.

Kgalagadi Sınır Ötesi Parkı; Dalgalı kırmızı toprak tepeciklerinin süslediği Kgalagadi Sınır Ötesi Parkı, Güney Afrika’nın Kalahari Gemsbok Milli Parkı ile Botswana’nın Gemsbok Milli Parkı’nı birleştiriyor. Yarı çöl görünümündeki parkta siyah yeleli aslanlar, çita, leopar, yaban köpeği, öküz balığı, Güney Afrika antilopu gibi pek çok hayvan türünü görebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.