Fransız Guyanası

Fransız Guyanası
Amerika kıtasının güneyinde yer alan Fransız Guyanası, Kuzey Atlantik Okyanusu kıyısında kurulan bir Fransız bölgesidir. Ülkenin sınır komşularını doğu ve güneyde Brezilya, batıda ise Surinam oluşturmaktadır. Tropik yağmur ormanlarının bulunduğu alan açısında oldukça zengin bir bölgedir

Fransız Guyanası, Amerika kıtasının güneyinde, kuzeydoğu kıyısında, Fransa'ya bağlı denizaşırı ildir. Fransa ilinin sınır komşularını (kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde) doğu ve güneyde Brezilya, batıda ise Surinam oluşturmaktadır. İlin kuzey kesiminde Atlas Okyanusu bulunmaktadır. İlin başkenti Cayenne'dir. 2013 yılında sayılan 250,109 nüfusuyla ülke nüfusunun yarısını oluşturmaktadır. Fransız Guyanası Avrupa Birliği bölgesi içerisindedir. Bölgenin resmi para birimi Euro'dur. 83.534 km²'lik bir alana sahip olan Fransız Guyanası, Fransa'nın en büyük ikinci bölgesidir (Metropolitan Fransa’nın yedide birinden fazladır) ve Avrupa Birliği’ndeki en büyük dış bölgedir. Fransız Guyanası topraklarının % 9'u ormanlarla kaplıdır, bu ormanların büyük bir kısmı ilkel yağmur ormanlarıdır. Avrupa Birliği'ndeki en büyük millî park olan Guyana Amazon Parkı, Fransız Guyanası topraklarının %41'ini kapsamaktadır.

FRANSIZ GUYANASI’NIN GEZİLECEK YERLERİ

CACAO

Başkent Cayenne’nin güneyindeki Comté Nehri üzerinde  yer alan Cacao, gezilip görülmesi gereken şirin bir tatil kasabasıdır. Burada birçok doğal güzellik alanı ve tarihi yapı bulunmaktadır.

KOUROU

Ülkenin en önemli şehirlerinden biridir. Bu şehirde 17 ve 18. yüzyıldan kalma birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Buraya gelip bu tarihi yapıları ziyaret edebilirsiniz. Yine şehirde çok sayıda doğal güzellik alanı bulunmaktadır.

SİNNAMARY

Ülkenin kuzeyinde yer alan Sinnamary, gezilip görülmesi gereken önemli bir tatil beldesidir. Tarihi yapıları gezip görebilirsiniz. Ayrıca şehirde çok başarılı el yapımı işçilikler, tahtadan eşyalar, mücevherler bulunmaktadır.

HATTES PLAJI

Ülkenin en kuzeyinde Kuzey Atlantik Okyanusu kıyısında bulunan Hattes Plajı, yaklaşık 3 km uzunluğunda olup dev leatherback kaplumbağalarının dünyadaki en önemli tek yuvalama sitesidir. Buraya Nisan-Temmuz ayları arasında kamlumbağalar toplanır. Temmuz-ağustos arasında ise yumurtadan çıkar. Plajın girişinde bir müzede bu hayvanlar hakkında ziyaretçilere bilgi verilmektedir.

PİROGUE NEHRİ

Ülkenin önemli nehirlerinden biri olan Pirogue Nehri, ülkeye çok farklı bir renk katmaktadır. Bu ülkenin doğal güzelliklerini keşfetmek için bu nehir üzerinde tekne turu yapmak gerekir. Bu turda birçok hayvan ve bitki türüne şahit olacaksınız.

KURTULUŞ ADALARI

Kourou’dan yaklaşık 11 km uzaklıkta yer alan Kurtuluş Adaları (Iles du Salut), Kuzey Atlantik Okyanusun içerisinde yer alan bir adadır. Bu ada daha çok hapishaneleriyle popülerdir. 1930’lu yıllarda ağır suç işleyen kişilerin hapsedildiği yerdir. Günümüzde ise popüler bir turistik adadır. Masmavi suları ve beyaz kumlarıyla göz kamaştıran plajı bulunmaktadır.

LE VİEUX BOURG

Le Vieux Bourg, Fransız Guyanası’nın sınırlarında bulunan şirin bir kenttir. Burası daha çok alışveriş ve gece hayatı ile bilinmektedir. Yöreye özgü lezzetleri ile de popüler bir hal almıştır.

GUYANA UZAY MERKEZİ

Kourou şehri yakınlarında yer alan Guyana Uzay Merkezi, 1964 yıllında kurulmuş bir uzay merkezidir. Bu merkezi, Merkez Ulusal Uzay Araştırmaları merkezi ile Avrupa Uzay Ajansı tarafından kullanılmaktadır. Burada uzay hakkında birçok bilgi edinebilirsiniz.

Fransız Guyanası

GUİANA HAYVANAT BAHÇESİ

Macouria kasabasında yer alan Guiana Hayvanat Bahçesi, 1987 yıllında ziyarette açılmıştır. Burada birçok hayvan türü bulunmaktadır. Özellikle vahşi yaşamı simgeleyen bölgenin önemli hayvanları burada bulunmaktadır. Burada yaklaşık 75 türden 450 hayvan bulunmaktadır. Bunun dışında harika bir yemyeşil bahçesi bulunmaktadır.

TRESOR TABİATI KORUMA ALANI

Kaw şehrinde yer alan Tresor Tabiatı Koruma Alanı, mutlaka gezilip görülmesi gereken bir alandır. Burada birçok hayvan ve bitki türü bulunmaktadır. Buraya özellikle tekne turlarıyla ve rehberler eşliğinde bölgeyi gezebilirsiniz.

Fransız Guyanası

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.