Gambiya'nın başkenti; Banjul

Gambiya'nın başkenti; Banjul

Banjul Gambiya ülkesinin başkentidir. Atlas Okyanusu kıyısında yer alan bu şehir turizm açısından da en gelişmiş şehir olarak bilinmektedir. Şehirde çok sayıda tarihi yapı ve doğal güzellik alanı bulunmaktadır

Banjul, Afrika kıtasında bulunan Gambiya'nın başkentidir. Atlas Okyanusu kıyısında Gambiya Nehri'nin deniz ile birleştiği noktada ada üzerine kurulu olan şehir, 2012 tahmini nüfus verilerine göre merkez nüfusu ile ülkenin en büyük altıncı şehri konumundadır. Şehir, ülkenin Atlantik Okyanusu kıyısında, Gambiya Nehri ile birleştiği noktada zaman içerisinde oluşan kumluk alan üzerine kurulmuştur. Şehrin kurulu olduğu bölge henüz yerleşimin olmadığı dönemlerde sık ormanlık bir alan olup, yoğun bambu ağaçları bulunmaktaydı. Ülkenin yerel Mande dil ailesine üye dillerinde şehrin anlamı Bambu adası anlamına gelmektedir. Şehir bir ada üzerine kurulu olduğu için ve genişleyebileceği noktalarda da bataklıklar bulunduğu için büyütülmesi ve genişletilmesi imkânsız bir konumdadır. Şehrin böyle bir konumda olması dolayısıyla, şehrin batı bölümünde ana kara üzerinde bulunan Serekunda şehri yoğun yerleşim sonucu ülkenin en kalabalık şehri durumuna gelmiştir. Şehir ilk olarak bölgenin İngiliz sömürgesi olduğu dönemlerde kurulmuş olup, adı Bathurst olarak belirlenmiştir. O dönemki İngiliz bölge sömürge görevlisi olarak gören alan Henry Bathurst'un isminin verildiği şehir, önemli bir ticaret ve köle ticaretinin sona erdirilmesi adına askeri merkez konumuna getirilmiştir. Bölgeye günümüzde yıkıntıları 2003 yılından bu yana UNESCO tarafından dünya mirası olarak korunan kaleler ve mevziler yapılarak, köle ticaretinin bölgenin iç kesimlerinden getirilmesi muhtemel kölelerin önünün kesilmesi amaçlanmıştır. 18 Şubat 1965 tarihinde Gambiya'nın bağımsızlığını kazanması neticesinde yeni ülkenin başkenti olarak belirlenmiştir. Şehrin ismi 24 Nisan 1973 yılında Afrikalılaştırma politikası nedeniyle Banjul olarak değiştirilmiştir.

Gambiya'nın başkenti; Banjul

Gambiya'nın başkenti; Banjul

Gambiya'nın başkenti; Banjul

BANJUL’UN GEZİLİP GÖRÜLECEK YERLERİ

ARCH 22

22 Temmuz 1994 tarihinde yapılan darbeyi kutlamak için inşa edilen bir yapıdır. Bu yapı, 36 metre yüksekliğinde olup harika bir görsel şölen sunmaktadır. Burada ayrıca küçük ve şirin bir kafe ve bir de müze bulunur.

KOLOLİ BEACH

Atlantik kıyı şeridi boyunca uzanan muhteşem plajları ile Banjul, mutlaka gezilip görülmesi gereken bir sahil kentidir. Buraya sevdiklerinizle birlikte gelip deniz, kum ve güneşin keyfini yaşayabilirsiniz. Ayrıca eğlence mekanlarında da doyasıya eğlenebilirsiniz. El değmemiş bu plajında keyifli bir zaman geçirebilirsiniz.

ALBERT MARKET

Banjul’da yer alan Albert Market, gezilip görülmesi gereken bir pazar yeridir. Ülkede en çok tüketilen yiyecekleri ve gündelik yaşamı merak edenlerin uğradığı bir yerdir. Buraya gelip yerel pazar deneyimi yaşayabilirsiniz. Burada meyve sebze, balık ve et ürünlerinin satın alabilirsiniz.

FERİBOT TERMİNALİ

Banjul’da yer alan Feribot Terminali, mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yerdir. Burası tarih olarak da oldukça önemli bir yere sahiptir. Burada her gün binlerce yolcu gidip gelmektedir. Buraya yolunuz düşerse mutlaka bu terminale gidip gemi ile yolculuk yapın derim.

ESKİ ŞEHİR BÖLGESİ

Feribot terminalinin batı tarafında kalan bu bölge, mutlaka gezilip görülmesi gereken bir yerdir. Burada birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Özellikle bina ve evler oldukça dikkat çekmektedir. Şehrin tarihi hakkında net bilgi almak ve bu tarihi canlı yaşamak için bu bölgeyi tercih etmelisiniz.

22 TEMMUZ MEYDANI

Dört köşeli 22 Temmuz Meydanı, şehrin adeta nabzı atıldığı bir noktadır. Bu meydan üzerinde I. Dünya Savaşı anıtı ve 1930’lardan kalma bir çeşme bulunuyor.

SENEGAMBİA BÖLGELERİ

Gambiya ve Senegal arasında yer alan Senegambiya, mutlaka gezilip görülmesi gereken tarihi bir bölgedir. Burada gezilip görülecek birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Aynı zamanda Atlas Okyanus kenarında bulunan bölge, birçok doğal güzelliğe de ev sahipliği yapmaktadır.

GAMMBİYA ULUSAL MÜZESİ

Ülkenin başkenti ve en büyük şehri olan Banjul’da yer alan Gambiya Ulusal Müzesi, 1985 yıllında ziyarette açılan bir müzedir. Müzede birçok eser sergilenmektedir. Ülke tarihini ve kültürel özelliklerini gözler önüne seren belge ve görüntüler sergileniyor. Müze, pazar günü dışında haftanın her günü 07:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

KİANG WEST ULUSAL PARKI

Gambiya Nehrinin güney kıyısında yer alan Kiang West Ulusal Parkı, 1987 yılında ziyarette açılan ülkenin en büyük ve en önemli vahşi yaşam rezervlerinden biridir. 19 bin 526 hektarlık bir alan üzerinde yer alan bu parkta çok sayıda hayvan türü ve bitki türü bulunur.

ROYAL VİCTORİA EĞİTİM HASTANESİ

Ülkenin başkenti ve en büyük şehri olan Banjul’da yer alan Royal Victoria Eğitim Hastanesi, 1853 yıllında inşa edilen bir hastanedir. Bu hastane, tarihi bir hastane olup Afrika tarihinde önemli bir yeri vardır. Günümüzde ise 540 yataklı bir hastane olup yıl boyunca birçok kişiye şifa dağıtmaktadır. Aynı zamanda Gambiya Üniversitesi bünyesinde bulunur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.