Hollanda’nın başkenti Amsterdam

Hollanda’nın başkenti Amsterdam

Hollanda’nın başkenti Amsterdam, ülkenin batısında Kuzey Hollanda eyaletinde bulunmaktadır. Burada gezilip görülecek çok sayıda yer bulunur. Zengin bir tarihi mirasa sahip olan Amsterdam yaklaşık 7.000 tescili tarihi binası ile Avrupa’nın en büyük tarihi şehir merkezlerinden biridir

Amsterdam, Hollanda'nın başkentidir. Ancak Hollanda, hükümetin ve meclisin bulunduğu Lahey'den yönetilir. Kent, ülkenin batısında, Kuzey Hollanda eyaletinde yer almaktadır. 12. yüzyılda Amstel ırmağının kıyısında bir balıkçı köyü olarak kurulan Amsterdam, bugün Hollanda'nın kişi sayısı bakımından en büyük, kültürel ve parasal yönden de en önemli kentidir. Kentte 2017 sayımına göre 851.573 kişi yaşasa da, bu sayı çevresiyle birlikte 2,5 milyonu bulur. Adı, ilk kurulduğu zamanlarda Amstel ırmağının üzerine kurulan su bendi ("dam") olan Amstelredamme'ın zamanla Amsterdam olmasından gelir. Amsterdam, çoğunlukla 17. yüzyıldan kalma yapılarıyla, Avrupa'daki en köklü kent dokularından birini barındırır. Kentin eski bölümü iç içe geçmiş ay biçimindeki kanallardan oluşur. Bu kanalların iki yakasındaki tarihî evlerin bir bölümü bugün ev, geri kalanı ise, kamu ya da özel işyeri olarak kullanılır. Özellikle, Amsterdam'da bulunan Dam Meydanı çok ünlüdür ve dünyanın birçok yerinden ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Hollanda’nın başkenti Amsterdam

AMSTERDAM’IN GEZİLİP GÖRÜLECEK YERLERİ

VONDELPARK

Museumplein bölgesinin yakınında, şehrin tam ortasında bulunan Vondelpark, kesinlikle görülmeye değer bir yerdir. Bu park Avrupa’nın en popüler parklarından biridir. Park 1864 yıllında birkaç hayırsever tarafında kurulmuştur. Daha sonra 17. yüzyıl şairi Joost van den Vondel’in adı verilmiştir. Parkın içinde 100’den fazla ağaç türü bulunur.

DAM MEYDANI

Şehrin en popüler meydanıdır. Bu meydan üzerinde çok sayıda tarihi yapı bulunur. Burada zaman zaman çok güzel etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Şehirde ilk uğramanız gereken yerdir. Dam Meydanı, şehrin nabzı atıldığı noktadır.

ANNE FRANK’IN EVİ

Amsterdam Prinsengracht kanalında bulunan bu ev, 2. Dünya Savaşı sırasında Nazilerden saklanmaya çalışan Anne Frank, ailesi ve dört kişi daha bu evin 200 metre karelik bir odasında gizlenmişlerdir. Burada 2,5 yıl saklanan aile daha sonra ihbarla bulunmuştur. Naziler aileyi kamplara göndermiştir. Kamplarda Anne Frank’ın babası dışında hepsi ölmüştür. Daha sonra babası şehre gelip bu evi satın almıştır.

VAN GOGH MÜZESİ

Van Gogh Müzesi, müzeler alanı olarak bilinen Museumplein bölgesinde bulunur. Bu müze sadece Amsterdam şehri ile kalmayıp dünyanın en popüler müzelerinden biridir. Burada çok sayıda eser sergilenmektedir. Sergilenen eserlerin bir kısmı 19. yüzyıllın sanatçılarına ait diğer kısmı ise Van Gogh’a ait eserlerdir.

Hollanda’nın başkenti Amsterdam

AMSTERDAM KANALLARI

Amsterdam, Hollanda Altın Çağı olan 17. yüzyılda, ünlü kanallarını inşa etmeye başlamıştır. Üç ana kanal olan Herengracht, Prinsengracht ve Keizersgracht tarafından oluşmaktadır. Bugün 100 kilometrenin üzerinde (60 mil) kanal ve 1,500 köprü var. Ana kanalların yanında 1550 anıtsal yapı bulunmaktadır. Amsterdam denilince akla şüphesiz gelenlerden biri de şehrin dört bir tarafını saran kanallardır.

Hollanda’nın başkenti Amsterdam

REMBRANDT EVİ MÜZESİ

Rembrandt Evi Müzesi, Dam Meydanın doğunda ve Kırmızı mahallenin hemen arkasında bulunur. 1639-1660 yıllarında burada yaşayan ünlü Hollandalı ressam Rembrandt’ın evidir. Yakın tarihte bu evin yanında modern bir ek yapılmıştır. Bu iki birleşmesi ile günümüzde harika bir müze ortaya çıkmıştır. Müzede çok sayıda eser sergilenmektedir.

AMSTERDAM KRALİYET SARAYI

Dam Meydanın başında bulunan bu saray şehrin sembolleri arasındadır ve 1655 yıllında belediye binası olarak inşa edilmiştir. Uzun yıllar belediye binası olarak görev yapan bu saray, 1808 yıllında Kral Louis Bonaparte  tarafında kraliyet sarayına çevrilmiştir. Günümüzde burada çeşitli törenler yapılmaktadır.

NİEUWE KERK(YENİ KİLİSE)

Dam meydanın üzerinde bulunur. Kraliyet sarayının hemen yanında bulunan kilise, 1408 yıllında inşa edilmiştir. Günümüzdeki haline 1650 yıllından sonra kavuşmuştur. Günümüzde birçok sergiye ev sahipliği yapmaktadır. 1814 yıllından sonra tüm Hollanda hükümdarlarının taç giyme törenleri burada yapılmaktadır.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.