Kayısı Diyarı; Malatya
“Kayısı diyarı” olarak da anılan bu mütevazı şehir; verimli topraklarıyla olduğu kadar, geçmişten bugüne İpek Yolu ve Kral Yolu gibi önemli güzergahlar üzerinde yer almasıyla da ön plana çıkıyor. Şehrin tarihinin günümüzden en az 9 bin sene öncesine uzandığı tahmin ediliyor. Eşsiz medeniyetler beşiği Malatya; Anadolu’nun orta ve güney bölümlerine de komşu olmasıyla, yüzyıllar boyunca farklı dinden ve kültürden milletlere ev sahipliği yapmasıyla ve bugün sahip olduğu 1 milyona yaklaşan nüfusla kesinlikle görülmesi gereken bir yerleşim. Türkiye’de yaşayıp da Malatya şehir merkezindeki müzeleri gezmemek, Darende ve Battalgazi ilçelerindeki türbelerde maneviyatı tatmamak ve Malatya köylerinde bulunan birbirinden güzel şelale ve kanyonları ziyaret etmemek büyük kayıp olur. Şehrin merkeziyle birlikte sahip olduğu on dört ilçeden her biri; birbirinden güzel turistik çekim alanlarına sahip. Malatya’daki doğal güzellikler, mesire yerleri ve tarihi eserler; her geçen gün yabancı turistler tarafından da daha fazla keşfediliyor. Malatya’da ayrıca; Anadolu’nun hamarat kadınlarının etle ve buğdayla bereket kattığı birbirinden lezzetli yeme içme alternatiflerini gönlünüzce tadabilirsiniz. Hatta Malatya seyahatinden önce biraz kilo verip vücudunuzda yeni lezzetlere yer açmayı deneyin. Malatya sofralarında her gün; çorbalar, ana yemekler ve tatlılar her öğünde adeta birbiriyle yarışıyor. Malatya’yı dolu dolu gezmek ve keşfetmek için seyahatinizi en az 3 gün olmak üzere planlayabilirsiniz.
GEZİLECEK YERLER
MALATYA ATATÜRK ANI EVİ
Atatürk’ün Malatya’yı ziyaret ettiği dönemlerde kullandığı bu taş evi, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret etme şansına sahipsiniz. Şehir merkezinde, yine adını Atatürk’ten alan bulvar üzerinde konumlanan yapı; Atatürk Anıtı’nın da tam karşısında yer alıyor. Müze tüm yıl boyunca 08.00-16.45 saat aralığında hizmet veriyor.
MALATYA ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA MÜZESİ
Malatya’nın arkeolojik kökenlerine ve Malatya halkının geleneksel yaşam biçimine ışık tutan bu müzenin tarihi 1979 yılına dayanıyor. Giriş ücretinin 6 TL olduğu müzede tatil günü yok. Müze koleksiyonunda özellikle Karakaya Baraj Gölü’nün yapımı sırasında ortaya çıkan arkeolojik buluntular dikkate değer nitelikte.
HOCAZADE HACI YUSUF CAMİİ
Malatya halkı arasında Yeni Camii olarak da bilinen yapı; 1843 yılından bugüne kalan bir mimari eser. Şehir merkezinde bulunan üç giriş kapılı bu cami; inşa edildiği yıldan bu yana defalarca kez restore edilmiş olsa da içinde taşıdığı tarih nedeniyle turistik ziyaretlere konu oluyor.
KERNEK PARKI
Malatya Kernek Meydanı’nın tam ortasında, yeşillikler içinde bir şelale akıyor. Kernek Parkı, diğer adıyla Şelale Parkı, şehrin tam göbeğinde yer alıyor. 8 dönümlük alanda konumlanan parkın içinde 3,500 metrekare yeşil alan ve 2,000 metrekare su yüzeyi yer alıyor. Şelale, yel ve su değirmenleri, seyir tepesi, kamelyaları, amfisi, havuzları, çocuk oyun alanları, gezi ve yürüyüş parkurları, meydanı, kafe ve restoranı ile dikkat çeken Kernek Parkı, peyzaj uygulamalarıyla şehir merkezinde estetik bir görüntü sunuyor. Şelalenin huzur veren sesini dinleyip, yemyeşil parkta hem manzaranın hem de çayın tadını doyasıya çıkarmak isterseniz, Malatya’da görülecek yerlerin başında Kernek Parkı geliyor. Kernek Parkı, akşamları renkli ışıklarla aydınlatılıyor. Dolayısıyla günün hangi saati giderseniz gidin farklı bir atmosfer sizi karşılıyor. Şehir hayatında yeşil alanın pek bulunmadığı günümüzde Kernek Parkı, Malatya’da yaşayan insanların en çok vakit geçirdiği yerlerden biri oluyor. Yürüyüş yapmak, çocuğunu parka götürmek, şelale manzarasına karşı yemek yemek ya da sadece bir bardak çay içmek bile keyifli vakit geçirmeniz için yeterli. Kernek Parkı, çocuklu aileler için de ideal.
Diğer gezilecek yerler listesinde ise; Arslantepe Ören Yeri, Malatya Şehir Surları, Battalgazi Ulu Camii, Kanlı Kümbet, Zeynel Abidin Türbesi, Levent Vadisi Seyir Terası, Karakaya Baraj Gölü, Günpınar Şelalesi..
Malatya Yöresel Yemekleri
KAYISILI KAVURMA
Dünyanın farklı noktalarına ihracı yapılan ülkemizin önemli meyvelerinden biri olan kayısı Malatya için çok özel bir değere sahiptir. Nasıl ki hamsinin türlü türlü yemeği varsa, Malatya’da da kayısının türlü türlü yemeği vardır. Neredeyse kayısının girmediği yemek yok desek yalan olmaz herhalde? Bu yemeklerden biri de kayısılı kavurmadır.
GIRIK
Malatya mutfağında bulgur olmazsa olmazdır. Malatya yöresel yemeklerinin neredeyse tamamına yakınında bulgurla yapılan yemeklere mutlaka rastlanır. Malatya’nın yöresel yemeklerinden biri daha olan gırık da ince bulgur taneleri ve kıyma ile hazırlanarak patateslerle harmanlanıp kâselerde servis edilen bir yemek türüdür. İçeriğindeki bulgur ve patates nedeniyle hem doyurucu hem de lezzetli bir yemektir.
MALATYA KÖMBESİ
Kömbeye Türkiye’nin farklı yöre mutfaklarında rastlayabiliriz. Malatya mutfağında ise kömbe normal kömbeden farklı olan kuşbaşı etle birlikte yapılmaktadır. Yufkaların arasına konulan kuşbaşı etlerle oldukça lezzetli bir hale bürünen Malatya kömbesi çayın yanına tüketilen bir yiyecek türüdür.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.