Saklı kalmış yeryüzü cenneti Madagaskar
Dünyanın dördüncü en büyük adası, Asya ile Afrika'yı buluşturan Madagaskar, doğal güzellikler, endemik biyo-çeşitliliği ve farklı toplum yapısıyla "yeryüzünün saklı cenneti" olarak biliniyor. Hint Okyanusu ile Mozambik kanalı arasında kalan Madagaskar'ın kara sınırı bulunmazken komşuları arasında Komor, Mauritius ve Reunion Adaları yer alıyor. Başkent Antananarivo'da yaklaşık 1,5 milyon kişi yaşarken ülke nüfusunun 25 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor.
Madagaskar ya da halk arasında bilinen ismiyle "Mada", ilk bakışta diğer ada ülkelerine benzetilse de bitki örtüsü ve barındırdığı hayvan çeşitliliği açısından diğerlerinden ayrışıyor. Sürüngenlerden, sivrisineklere, kurbağalardan kelebeklere geniş canlı çeşitliliğinin olduğu ülkede biyolojik çeşitliliğin yüzde 80'inin endemik olduğu biliniyor.
TURİZMDE REKOR ARTIŞ
Rakamlara göre, geçen yıl 293 bin ziyaretçiyle, ülkede son 7 yılın turizm rekoru kırılmış oldu. Öte yandan ülkeye gelen turistlerin tek aradığı adanın eşsiz faunası değil. Madagaskar'ın Mozambik Kanalı ve Hint Okyanusu'na kıyı kentleri, hem deniz tatili yapmak isteyenler için iyi bir alternatif hem de yerel halkın modernizmden uzak hayatını gözlemlemek için iyi bir seçenek olarak öne çıkıyor.
NE AFRİKA NE ASYA
Hem Afrika hem de Asya'dan özellikler taşıyan Malgaş halkı ise kendi arasında çok çeşitlilik gösteriyor. Malgaşlar, Malay, Endonezya, Hint ve Arap ırklarının karışımından oluşurken ne Afrikalılara ne de Asyalılara benziyor. Ülkenin belli bölgelerinde neredeyse kumral Malgaşlara rastlanırken aralarında koyu tenli olmasına karşın çekik ve renkli gözlüler ise dikkati çekiyor.
BİTKİ ÖRTÜSÜ VE YABAN HAYAT
Keşfedilmesinden önce neredeyse tamamen sık ormanlarla kaplı olan Madagaskar, insan yaşamının başlaması ile birlikte ormanların kapladığı alan yıllar geçtikçe azalmış ve günümüzde de sadece doğu kıyı sahillerinde bulunan ve adanın % 4'ünü kaplayan ormanlar kalmıştır. Ülkenin en yoğun ve sık bir şekilde yağmur ormanlarını görüldüğü bölgesi Masoala yarımadasıdır. Doğudan batı yönüne doğru ilerlendiğinde yağmur ormanları yerini önce nemli savan örtüsüne sonra da tek tek ağaçların bulunduğu, dikenli kurak çalılıkların yer aldığı çayırlara bırakmaktadır.
Madagaskar adası genelinde yerel ve o ülkeye özgü türler bulunmaktadır. Ada üzerinde bulunan tek yırtıcı tür olarak Madagaskar etçilleri familyasının üyeleri olan Fossa, Fanaloka ve Falanuk yer almaktadır. Dünya üzerinde sadece Madagaskar'da yaşam bulan makimsiler, farklı türleri ile bu adada yaşamaktadırlar. Makimsiler üyelerinin haricinde Tenrekgillerde neredeyse tamamen sadece Madagaskar adası üzerinde yaşamaktadır. Hem makimsiler hem de tenrekgiller Adaptif radyasyon yayılımın en önemli örnekleri arasında gösterilmektedir.
DOĞA HARİKASI
Madagaskar Adası’nın özellikle güneybatı kıyıları boyunca uzanan resifler zengin bir deniz yaşamı sunuyor. Madagaskar’da rengarenk balıklarla yüzmek, su altı dünyasını keşfetmek isterseniz dalış yapmak mümkün. Doğal yaşamıyla nefes kesen Madagaskar’da safariye çıkıp yağmur ormanlarındaki hayvan ve bitki türlerini keşfedebilirsiniz. Madagaskar’ın sembolü haline gelen lemurlarıyla, milli parklardaki yeni türlerle dikkat çeken Madagaskar, yerel müzik ve yerel danslarıyla kendine has yaşam tarzına ve kültüre sahip.
Ataların ruhunu öne çıkaran bir dini geleneğin yaygın olduğu Madagaskar’da cenaze törenine denk gelmek unutulmaz bir deneyime fırsat tanıyabilir. Çünkü Madagaskar’da cenaze törenleri neredeyse bir kutlama havasında geçiyor. Sebebiyse ölümle gelen ataların ruhlarına kavuşma inancı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.