Cumhurbaşkanı Erdoğan gazetecilerin sorularını yanıtladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York'ta bulunan Türkevi'nde gazetecilerle bir araya geldi, gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan gazetecilerin sorularını yanıtladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu'na katılmak üzere gittiği ABD'de diplomasi trafiğine hız kesmeden devam ediyor. New York'ta bulunan Türkevi'nde gazetecilerle bir araya gelen Erdoğan, hem BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmayı değerlendirdi hem de gündeme dair soruları yanıtladı.

gyatwgba4aakrge.jpeg

Türkiye ve ABD Arasındaki Ticaret Hedefi


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerikalı girişimcilerle Türkiye'nin sunduğu yatırım fırsatlarını ele aldıklarını belirtti. Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacminin önemine vurgu yaparak, "Türkiye ekonomisinin önümüzdeki dönemine dair yol haritasını kendileriyle paylaştık. İkili ticaret hacmimiz geçtiğimiz yıl 30 milyar doları aştı. 100 milyar dolarlık ticaret hedefimize iyi bir planlamayla ulaşabileceğimize inanıyoruz" dedi.

BM Genel Kurulu'nda Küresel Barış Vurgusu


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler'de yaptığı konuşmanın ana temasına değinerek, "Bu yılki Genel Kurul genel görüşmeleri ‘Hiç kimseyi geride bırakmamak’ temasıyla yapıldı. İnsanlığı güvenli ve müreffeh bir geleceğe kavuşturmak için atılması gereken adımlara değindim" ifadelerini kullandı. Erdoğan, ayrıca Gazze özelinde uluslararası kurumların görevlerini yerine getiremediklerini vurguladı.

Yoğun Diplomasi Trafiği


Erdoğan, BM Genel Kurulu kapsamında çok sayıda ikili görüşme gerçekleştirdiğini ve bu görüşmelerin içeriği hakkında bilgi verdi: "İran, Sırbistan, Ukrayna, Maldivler Cumhurbaşkanları, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı, Kuveyt Veliaht Prensi, Arnavutluk, Pakistan, Irak, Lübnan, Almanya, Hollanda, Yunanistan ve Ermenistan Başbakanları ile görüştük. Görüşmelerimizde ikili iş birliği konularımız ile bölgemizdeki krizleri detaylıca ele aldık. Gazze'de kötüleşen insani kriz üzerinde özellikle durdum."

Erdoğan, ayrıca İsrail'in Gazze'deki saldırılarına dikkat çekerek, "İsrail, Gazze'deki ateşi tüm bölgeye yaymak için her yola başvuruyor. Son bir haftada 600’ün üzerinde Lübnanlı katledildi" ifadelerini kullandı. Dünya kamuoyunun bu duruma sessiz kalmasının, katliamların devam etmesine neden olduğunu belirtti.

"Netanyahu'nun BM'de Konuşması Utanç Vesilesidir"


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun BM Genel Kurulu'na katılması ve konuşma yapmasını eleştiren Erdoğan, "Filistin'de soykırım yapmış bir suçlunun Birleşmiş Milletler çatısı altında yer alabilmesi gerçekten bir utanç vesilesidir. Bu, vahşice katledilen bebeklerin, çocukların hatıralarına ihanettir" dedi. Erdoğan, bu tür durumların BM'nin güvenilirliğini sorgulanır hale getirdiğini de sözlerine ekledi.

Birleşmiş Milletler'de Reform İhtiyacı


Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM'nin yapısına yönelik eleştirilerini yineleyerek, Birleşmiş Milletler'in reform yapması gerektiğini savundu. "BM, savaşları önleme misyonunu yerine getiremeyen, kimseye söz dinletemeyen bir yapıya dönüşmüş durumda. Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri dünyanın adaletini tesis edemiyor" ifadelerini kullanan Erdoğan, Müslüman ülkelerin ve diğer taleplerde bulunan ülkelerin daimi üyeliklerde yer almamasını eleştirdi.

Erdoğan, BM'nin adil bir dünya düzeni oluşturma görevini yerine getiremediğini belirterek, "Guterres ile yaptığımız görüşmede de bu durumu konuştuk, ancak bu hakkı teslim etmek gibi bir güçleri yok" dedi.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.