CUMHURBAŞKANI OLABİLMEK İÇİN KAÇ OY GEREKİYOR?

CUMHURBAŞKANI OLABİLMEK İÇİN KAÇ OY GEREKİYOR?
Seçimlere 5 yıl önceki seçimlerle aynı katılım oranının olması durumunda ilk turda kazanmak isteyen bir adayın 27 milyon 665 bin 166 oy alması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy verme işlemi devam ederken oyunu kullanan seçim sonuçları için heyecanlı bir bekleyişe çekiliyor. 3 adayın yarıştığı Cumhurbaşkanlığı seçimi için nefesler tutulmuş durumda. Peki hangi aday kaç oy alırsa seçimin galibi olur.
Son seçimler ışığında katılım 2018 ile aynı olursa seçimin galibi olmak için kullanılan geçerli oyların yarısının en az 1 fazlasını almak gerekecek. Bu durumda katılım oranı geçen seçimle aynı (yüzde 84,3) olursa cumhurbaşkanı seçilebilmek için 27.6 milyon oy gerekiyor.
Bugünkü kritik seçimler için 191 bin 884 sandık kurulurken 60 milyon 697 bin seçmenin oy kullanma hakkı bulunuyor. Seçmenler, Cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan için tercihte bulunabilecek.
5 yıl önce yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhur İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan, 26 milyon 325 bin 188 oy ve yüzde 52,6 oy oranıyla seçimi kazanmıştı. Erdoğan’ın en büyük rakibi Muharrem İnce ise 15 milyon 336 bin 861 oy almıştı. İnce'nin ulaşabildiği oran yüzde 30,6'ydı.
Bu tabloya göre Erdoğan'a geçen seçim aldığından 1 milyon 340 bin yeni oy lazım olacak. Yani, geçen seçimlerde ipi göğüsleyen Erdoğan'ın son 5 yıllık iktidarının ardından hiç oy kaybetmemiş olması, üstüne 1 milyon 340 bine yakın yeni oyu alması lazım.
KILIÇDAROĞLU’NA +12 MİLYON OY GEREKLİ
Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise, CHP'nin önceki adayı İnce'den 12 milyon 328 bin daha fazla oy alması gerekiyor. Yani Kılıçdaroğlu seçilebilmek için sadece yeni seçmeni değil CHP'li olmayan seçmen kitlelerini de ikna etmeli. 2018'de aday olan HDP'li Selahattin Demirtaş, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun aldığı toplam oy sayısı 8 milyon 300 bin civarındaydı.
Sinan Oğan'ın ise cumhurbaşkanı seçilebilmek için ise cumhurbaşkanı seçilebilmek için 27.6 milyon oy gerekiyor.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.