Mali Müşavirlerin sorunları TBMM'de konuşuldu
Mali müşavirlerin, yıl içerisinde gerçekleştirdiği eylemleri hatırlatan Ekici, iktidarın bu talep ve sorunlara duyarsız kaldığını kaydetti. Mali Müşavirlerin artan iş yükü nedeniyle mesleklerinden soğuduğunu ifade eden Hasan Ekici, seslerine kulak verilmediği takdirde mesleği icra edecek meslek mensubunun kalmayacağına dikkati çekti.
Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, 2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu görüşmeleri kapsamında Gelecek Saadet Grubu adına TBMM’de söz aldı.
Ekici, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe gelirlerinin tahsil edilmesinde en önemli paydaşlarından birisi olan ve 3568 sayılı Kanun kapsamında görev yapan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ile Yeminli Mali Müşavirlerdir hakkında açıklamalarda bulundu.
“ÇÖZÜLMESİ GEREKEN ÇOK SORUN VAR”
Ekici, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile mükellefler arasında adeta bir köprü görevi gören ve sayıları 130 bini bulan mali müşavirlerin Türkiye ekonomisinin ve özelde ise kamu maliyesinin gizli kahramanları olduğunu ancak buna rağmen çözülmesi gereken çok sorunları olduğunu ifade etti.
“MESLEKTAŞLARIMIZIN TALEPLERİNE DUYARSIZ KALDILAR”
Mali müşavirlerin yıl içerisinde gerçekleştirdiği eylemleri hatırlatan Ekici, “Birçok meslek mensubu hayatlarında belki de ilk defa sokaklara, meydanlara inerek, seslerini Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne duyurmaya çalıştılar. Ama maalesef duyuramadılar. Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere iktidar yetkilileri meslektaşlarımızın taleplerine duyarsız kaldılar” dedi.
“ENFLASYONUN OLUMSUZLUKLARINI MALİ MÜŞAVİRLER DE YAŞIYOR”
“Son yıllardaki yüksek enflasyonun olumsuzluklarını sadece geniş halk kesimleri yaşamıyor vergi mükellefleri ve mükelleflere hizmet veren mali müşavirler de yaşıyor” diyen Ekici, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Enflasyonun tekrar yükselmesi nedeniyle vergi kanunlarında yüksek enflasyon dönemleri için öngörülmüş olan enflasyon düzeltmesi hükümlerinin 19 yıl aradan sonra yeniden uygulanma zorunluluğu doğmuştur. Mali müşavirler çok zor, karmaşık, teknik ve zaman alan enflasyon düzeltme işlemlerini 2024 yılında geçici vergi dönemlerinde de yapmak zorunda kalmışlardır. Meslek mensupları tatillerini iptal edip gece gündüz çalışarak 1 milyon 100 bin adet beyanname düzenledi. Sonra 31 Ağustos’ta mali müşavirlere, adeta dalga geçer gibi, cirosu 50 milyon TL altında olan mükellefler için ‘enflasyon düzeltmelerini silin’ denildi. Meslektaşlarımız 1 milyon 100 bin beyannameyi yeniden düzenledi.”
“KARŞILIĞINI NE MÜŞTERİDEN NE DE BAKANLIKTAN ALAMIYORLAR”
Meslek mensuplarının yaz aylarını eziyet çekerek geçirmelerine rağmen bunun maddi karşılığını ne müşterilerinden ne de bakanlıktan alamadıklarını kaydeden Ekici, “Deyim yerindeyse enflasyonu bozan iktidar oldu ama düzeltmesini yapmak zorunda kalan mali müşavirler oldu. Mevcut yüksek enflasyonist ortamın devam etmesi nedeniyle 2025 yılında da enflasyon düzeltme işlemlerine devam edilecek” diye konuştu.
“ENFLASYON MUHASEBESİ YILLIK YAPILMALI”
Geçici vergi dönemlerinde enflasyon muhasebesi uygulamasının sürdürebilir olmadığının altını çizen Milletvekili Ekici, enflasyon muhasebesi uygulamasının yıllık yapılması gerektiğini kaydetti. Ekici, “1 yılda 4 bilanço yapmak kaldırılabilecek bir iş yükü değildir. Her 3 ayda bir, bilanço düzenlemek teknik olarak da hukuki olarak da mümkün değildir. Hem ticaret hem de vergi kanunları “bilanço yıllık düzenlenir” diyor. Hesap dönemi yıllıktır. Ama geldiğimiz noktada ne yazık ki meslek mensuplarımız, yoğun eziyet altında bırakılarak geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmeleri yapıyorlar” dedi.
“MALİ MÜŞAVİRLER MESLEKTEN SOĞUYOR”
Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, Mali müşavirlerin artan iş yükü nedeniyle mesleklerinden soğuduğunu belirtti. Ekici, Mali Müşavirlerin seslerine kulak verilmediği takdirde mesleği icra edecek meslek mensubunun kalmayacağını ve devletin vergi tahsilatının da tehlikeye gireceğini de ifade etti. Ekici ayrıca, enflasyon muhasebesi uygulamasının yıllık olması için bu yıl içerisinde verdiği Kanun Teklifi’ne de iktidardan destek verilmediğini de anımsattı.
“BU ÜCRETLERLE BU İŞ YÜKÜ SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL”
Mali müşavirlerin 3568 sayılı meslek kanununda iş tanımları belli olmasına rağmen çıkarılan yeni kanun ve yönetmeliklerle iş tanımlarının sürekli genişletildiğini ve iş yüklerinin artırıldığına dikkati çeken Ekici, şöyle konuştu:
“Yeni işlerin tamamı da süreli olan ve belli bir tarihe kadar yapılması zorunlu olan işlerdir. Mali müşavirlerin iş yükleri bu şekilde sürekli artırılırken buna paralel olarak fiyat tarifelerindeki ücretlerinde herhangi bir artış da yapılmamaktadır. Mali müşavirlerin ücret tarifesi bu yıl yüzde 50 arttı. Yeni dönem için de yüzde 25 artış dillendiriliyor. Asgari ücretin 4 yıllık seyrine baktığımızda yüzde 300-400 artış var. Meslektaşların gider faturalarına baktığımızda 4-5 kat artış var. Bu ücretlerle bu iş yükü sürdürülebilir değil.”
SORUN VE TALEPLERİ SIRALADI
Ekici, geçen yılki bütçe görüşmelerinde TBMM kürsüsünden gündeme getirdiği ancak iktidar yetkilileri tarafından halen çözülmemiş olan mali müşavirlerin diğer sorunları ve taleplerine de maddeler halinde şöyle sıraladı:
MALİ TATİL
Meslek mensuplarına tanınan Mali Tatil mevcut uygulama şekliyle meslektaşlarımız için yeterli ve verimli değildir.
Meslekmensuplarımalitatilinbitimindensonradefterlerikaydetmekvebeyannamedüzenlemekiçinçoksınırlıbir zaman aralığında çalışmak zorunda kaldığından mali tatil yapamıyorlar.
Bu nedenle mevcut beyan ve ödeme süreleri mali tatil sonunda başlamak üzere Temmuz ayı sonuna kadar uzatılmalıdır.
MESLEK MENSUPLARINCA TAHSİL EDİLEMEYEN KDV SORUNU
Meslek mensupları mükellefleri adına düzenledikleri makbuzlarda gösterdikleri KDV’yi her ay beyan ederek vergi dairesine ödemektedirler.
Ancak mükelleflerden KDV ve ücret tahsilâtlarını geç yapmakta, bazı durumlarda eksik yapmakta hatta bazen hiç tahsilat yapamamaktadırlar.
Bu durumda meslek mensupları tahsil edemedikleri KDV’yi her ay vergi dairesine ödemek zorunda kalarak mağduriyet yaşamaktadırlar.
Bu nedenle mali müşavirlik hizmetlerinde tahsilatın yapılması ile makbuzun düzenleneceğine ve KDV açısından da vergiyi doğuran olayın gerçekleşmiş olacağına yönelik bir düzenleme yapılmalıdır.
MESLEK MENSUPLARINCA VERİLEN HİZMETLERDE KDV İNDİRİMİ YAPILMALIDIR
Meslek mensuplarımız, 3568 sayılı Kanun kapsamında basit usule tabi mükelleflere verilen hizmetlerin KDV oranının yüzde 1’e;
İşletme hesabı esasında defter tutan mükellefler ile serbest meslek erbabına verilen hizmetlerin KDV oranının ise yüzde 8’e indirilmesini talep ediyorlar.
YEŞİL PASAPORT HAKKI TANINMALIDIR
Pasaport Kanunu'nun 14’üncü maddesinde yeşil pasaport için hak sahibi olarak sayılanlar arasında, serbest muhasebeci mali müşavirlerin ve yeminli mali müşavirlerin bulunmaması adaletsizliğe neden olmaktadır.
Zira 3568 sayılı Kanunun ilgili maddelerinde ve genel gerekçesinde açıkça belirtildiği üzere mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik bir kamu hizmeti mesleğidir.
Diğeryandanihracat/ithalatveyabancıyatırımlarnedeniylebirçokmeslekmensubusıklıklayurtdışınaseyahatetmektedir.
Bu gerekçelerle Pasaport Kanunu’nda yapılacak bir değişiklikle belli bir kıdeme sahip mali müşavirlere ve yeminli mali müşavirlere de yeşil pasaport hakkı verilmelidir.
BEYANNAME İMZALATMA ZORUNLULUĞU GENİŞLETİLMELİDİR
Vergi kayıp ve kaçağının azaltılmasına ve vergi matrahının doğru bir şekilde beyan edilmesine yardımcı olmak amacıyla aktif büyüklüğü veya net satış hasılatı belirlenen hadlerin üzerinde olan ve tam tasdik sözleşmesi düzenlememiş mükelleflere ait beyannamelerin de serbest muhasebeci mali müşavirlerce imzalanmasına yönelik düzenleme yapılmalıdır.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.