Türk Dünyasında önemli gelişme: Türk Dünyası Noterler Birliği kuruldu

Türk Dünyasında önemli gelişme: Türk Dünyası Noterler Birliği kuruldu

Türk Devletleri Teşkilatı'na üye Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan arasında noterlik işlemlerinin kolaylaştırılması amacıyla Türk Dünyası Noterler Birliği kuruldu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu tarihi anın mutabakat zaptı imza törenine katılarak birliğin kuruluşuna resmiyet kazandırdı.

Tunç, imza töreninde yaptığı açıklamada, imzalanan mutabakat metninin Türk devletleri vatandaşları için önemli kolaylıklar getireceğine vurgu yaptı. Birlik sayesinde, Türk devletleri üyelerinden birinde düzenlenen bir noterlik işlemi, oluşturulan entegrasyonla diğer ülkelerde de hukuki sonuca imkan sağlayacak. Bu sayede yurt dışı temsilciliklerinden vekâletname aslı göndermeye artık gerek kalmayacak.

Türk Dünyası Noterler Birliği'nin kurulmasıyla ülkemiz ile Azerbaycan, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti ve Özbekistan Devletleri arasında karşılıklı mesleki işbirliği, bilgi ve tecrübe paylaşımının artacağını belirten Tunç, ayrıca katılımcı ülkeler arasında gerçekleştirilecek istişareler, toplantılar, sempozyumlar, çalıştaylar, seminerler ve çalışma ziyaretlerinin noterlik mesleğinin gelişimine büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Adalet Bakanı Tunç, terör örgütleri ile hukuki mücadelenin en önemli ayağının adli yardımlaşma olduğunu vurgulayarak, suçluların iadesine ilişkin taleplerin Türk Dünyası ülkeleri başta olmak üzere dünya genelinde hassasiyetle ele alınmasını beklediklerini ifade etti. Ayrıca, uluslararası düzeyde yaşanan çifte standart uygulamalarına son verilmesi gerektiğini ve bu konuda tüm dünyayı yapıcı yaklaşıma davet etti.

Türk Dünyası Noterler Birliği'nin kuruluşu, Türk devletleri arasında daha yakın işbirliği ve hukuki entegrasyonun bir adımı olarak büyük bir öneme sahiptir. Birlik, noterlik işlemlerinin kolaylaştırılmasının yanı sıra, adalet sisteminin daha etkili bir şekilde işlemesine de katkı sağlayacaktır.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.