Dünya Kupası'nda dev eşleşmeler

Dünya Kupası'nda dev eşleşmeler
2022 Dünya Kupası'nda Fas-İspanya ve Portekiz-İsviçre maçlarının ardından çeyrek final eşleşmeleri belli oldu

Katar'da düzenlenen 2022 Dünya Kupası'nda çeyrek final eşleşmeleri belli oldu. Son günde Fas, normal ve uzatmaları golsüz sona eren maçta İspanya'yı penaltılarla 3-0 yenerek çeyrek finale çıktı. Fas'ın rakibi ise İsviçre'yi rahat bir oyunun ardından 6-1 gibi bir skorla saf dışı bırakan Portekiz oldu. Çeyrek final eşleşmeleri şöyle gerçekleşti: Hollanda-Arjantin. Hırvatistan-Brezilya. İngiltere-Fransa. Fas-Portekiz. Hırvatistan-Brezilya ve Hollanda Arjantin maçları Cuma günü, Fas-Portekiz ile İngiltere-Fransa maçları ise Cumartesi günü oynanacak. Hollanda-Arjantin maçının galibi ile Hırvatistan-Brezilya maçının galibi, Fransa-İngiltere maçının galibi ile de Fas-Portekiz maçının galibi yarı finalde karşı karşıya gelecek. Çeyrek finalde yarın oynanacak iki maçın detayı ise şöyle:

HIRVATİSTAN-BREZİLYA

Daha önce Hırvatistan ile oynadığı dört maçı kaybetmeyen Brezilya (3G 1B), Haziran 2018'deki son karşılaşmayı 2-0'lık skorla kazandı (hazırlık maçı). Dünya Kupası'nda Güney Amerika ülkeleriyle karşılaştığı beş maçın dördünü kaybeden Hırvatistan, tek galibiyetini 2018'de Arjantin'den aldı (3-0). Avrupa temsilcisinin dört mağlubiyetinin ikisi, Brezilya ile oynadığı grup karşılaşmalarında geldi (2006'da 0-1 & 2014'te 1-3). Dünya Kupası'nın eleme aşamalarında Avrupa temsilcileriyle oynadığı son beş maçı kaybeden Brezilya, son galibiyetini 2002'deki turnuvanın finalinde Almanya karşısında aldı (2-0). Güney Amerika temsilcisi, bu mağlubiyetlerin üçünü çeyrek final aşamasında yaşadı (2006'da vs Fransa, 2010'da vs Hollanda & 2018'de vs Belçika).

Büyük turnuvalardaki (Avrupa Şampiyonası & Dünya Kupası) son sekiz eleme maçının yedisi uzatmaya giden Hırvatistan, normal sürede biten tek karşılaşmayı 2018 Dünya Kupası finalinde oynadı. Dünya Kupası'ndaki dört eşleşmede de tur atlayan Avrupa temsilcisi, bu galibiyetlerin üçünü seri penaltı atışlarında aldı. Dünya Kupası tarihinde Brezilya'dan (8) daha fazla turnuvada yarı finale kalmayı başaran tek ülke Almanya (12). Hırvatistan ise grup aşamasını geçtiği iki turnuvada da yarı finale ulaştı (1998 & 2018). Dünya Kupası'ndaki son sekiz maçının altısında ilk golü yiyen Hırvatistan, diğer iki karşılaşmayı bu turnuvada Fas ve Belçika ile oynadı (0-0). Avrupa temsilcisi, ilk golü kalesinde gördüğü altı karşılaşma arasında sadece 2018'in final maçında sahadan mağlubiyetle ayrıldı (2-4 vs Fransa).

2022 takvim yılında Brezilya formasıyla en fazla gol atan oyuncu Richarlison (10). Ülkesini temsil ettiği ilk Dünya Kupası'nda 4+ gol kaydeden sekizinci Brezilyalı olmayı hedefleyen 25 yaşındaki santrfor, Neymar'dan (2014; 4 gol) bu yana bunu başaran ilk isim olmak istiyor.

Büyük turnuvalarda Hırvatistan formasıyla 10 gol atan ilk oyuncu olan Ivan Perisic (Dünya Kupası x6 & Avrupa Şampiyonası x4), Dünya Kupası'ndaki son 13 maçında toplam 10 gole katkı sağladı (6 gol & 4 asist). Brezilya formasıyla oynadığı son 11 maçta toplam 15 gole doğrudan katkı sağlayan Neymar (8 gol & 7 asist), milli takımdaki son altı golünü penaltı noktasından kaydetti. 30 yaşındaki isim, 1966'dan bu yana üç farklı Dünya Kupası'nda hem gol atan hem de asist yapan ilk Brezilyalı oyuncu konumunda. 2022 Dünya Kupası'nda en fazla şut çeken (8) ve şut pası veren (8) Brezilya oyuncusu olan Raphinha, turnuvada henüz gol katkısı sağlayamadı.

HOLLANDA-ARJANTİN:

Hollanda ile Arjantin, Dünya Kupası'nda altıncı kez karşı karşıya gelmeye hazırlanıyor. Turnuva tarihinde daha fazla maça sahne olan sadece iki eşleşme bulunuyor: Brezilya-İsveç (7) ve Arjantin-Almanya (7). Arjantin'e rakip olduğu dokuz maçın sadece birini kaybeden Hollanda (4G 4B), tek mağlubiyetini 1978 Dünya Kupası finalinde aldı. Portakallar, Güney Amerikalı rakibiyle karşılaştığı son maça 2014 Dünya Kupası yarı finalinde çıktı ve o karşılaşmada seri penaltılar sonucunda elendi. Hollanda ile Arjantin arasında oynanan son iki Dünya Kupası maçı da 0-0 sona erdi. Bu beraberliklerin ilki 2006'nın grup aşamasında gelirken; son karşılaşma 2014 yarı finalinde Arjantin'in seri penaltılar sonucundaki galibiyetine sahne oldu. 1930 Dünya Kupası finalinde Uruguay'a kaybeden Arjantin, daha sonra bu turnuvanın grup sonrası aşamalarında sadece Avrupa ülkelerine elendi. Tangocular, 1998 çeyrek finalinde Hollanda'ya 2-1 mağlup olarak turnuvaya veda etmişti.

Dünya Kupası'nda çeyrek final aşamasında boy gösterdiği son üç turnuvada da tur atlayan Hollanda (1998, 2010 ve 2014), en son 1994'te şampiyon olan Brezilya'ya mağlup oldu.

Dünya Kupası çeyrek finalinde boy gösterdiği son dört turnuvanın üçünde bu aşamada elenen Arjantin, sadece son karşılaşmada Belçika'yı mağlup etti (2014). Tangocular, tarihinde çeyrek finalin ötesine geçtiği üç turnuvada da finale yükselmeyi başardı (1986, 1990 ve 2014).

Dünya Kupası tarihinde mağlubiyet almayan (seri penaltılar hariç) teknik direktörler arasında Louis van Gaal'den (8G 3B) daha fazla maça çıkan tek isim Luis Felipe Scolari (12 maç).

Memphis Depay, Hollanda formasıyla çıktığı son 30 maçta 34 gole doğrudan katkı sağladı (24 gol & 10 asist). Dünya Kupası tarihinde Lionel Messi'den (9) daha fazla gol atan tek Arjantinli oyuncu Gabriel Batistuta (10). İlk 11'de çıktığı ilk iki Dünya Kupası maçında da gol atan Julian Alvarez, turnuva tarihinde ilk 11'de yer aldığı ilk üç karşılaşmada fileleri havalandıran dördüncü Arjantinli olmak istiyor (Guillermo Stabile, Oreste Corbatta ve Hernan Crespo'nun ardından). *SPOR SERVİSİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.