Yeşil sahaların en yeteneklisi. Ona "Etekli Pele" dediler

Yeşil sahaların en yeteneklisi.  Ona "Etekli Pele" dediler
FIFA Yılın En İyi Kadın Futbolcusu ödülünü 2006-2010 sezonlarında üst üste 5 kez kazanan Brezilyalı golcü Marta Vieira da Silva, birçok otoriteye göre yeşil sahaların en yetenekli oyuncusu olarak gösteriliyor

Futbol tarihinde beş farklı Dünya Kupası’nda gol atmayı başaran ilk isim olan Marta'nın kariyer yolculuğu aslında bir hayli zordu. Ataerkil bir spor dünyasında kadınlarında futbol oynayabileceğini kanıtlamak zorunda kalan Marta, hayallerine ulaşabilmek için çocukluğundan beri toplumdaki cinsiyet eşitsizliğine yol açan tüm düzene karşı koydu.

Kısaca Marta olarak bilinen Brezilyalı millî futbolcu Marta Vieira da Silva; 2006, 2007, 2008, 2009 ve 2010 yıllarında beş kez FIFA Dünyada Yılın Futbolcusu seçilmiştir. 2010 yılında bu ödül kaldırıldıktan sonra yerine gelen FIFA Ballon d'Or'un da ilk sahibi olmuştur. 2004 Yaz Olimpiyatları ve 2008 Yaz Olimpiyatları'nda gümüş madalya kazanan Brezilya kadın millî futbol takımı kadrolarında yer almıştır. 2004 yılında FIFA 20 Yaş Altı Kadınlar Dünya Kupası'nda En Değerli Oyuncu (MVP) seçilerek Altın Top ödülü kazanmıştır. 2007 FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nda hem iyi oyuncu olarak Altın Top ödülü hem de gol kralı olarak Altın Ayakkabı ödülünü almıştır. Aynı zamanda FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nda Birgit Prinz'in önünde tüm zamanların en çok gol atan futbolcusu unvanına sahiptir.

marta-1.jpg

KULÜP KARİYERİ BAŞARILARLA DOLU

Marta, henüz 14 yaşındayken tanınmış kadın teknik direktör Helena Pacheco tarafından keşfedildi. Marta, 2001 yılında kulübün kadın takımında yapılan operasyona kadar Rio de Janeiro kulübünde oynadı ve antrenman tesislerinde yaşadı. Marta, 2003-04 sezonu öncesi İsveç'in Umeå IK kulübüne transfer oldu. O sezon 22 gol atan Marta, sonraki iki sezon ise 21’er golle gol kralı oldu.

Marta 2008 FIFA Dünyada Yılın Futbolcusu ödülünü aldığı günlerde WPS ekibi Los Angeles Sol'la üç yıllık sözleşme imzaladığını açıkladı. LA Sol, 2009 sezonunu şampiyon bitirirken Marta da ligde gol kralı oldu. Los Angeles Sol takımının sezon tatilinde, Santos ile üç aylık bir sözleşme imzalayan Marta, Copa Libertadores ve Copa do Brasil'de bu takım adına mücadele etti.[9][10] Copa Libertadores finalinde bir, Copa do Brasil finalinde iki gol atan Marta, takımın iki kupayı da kazanmasına büyük katkı sağladı. FC Gold Pride forması altında iki kez yılın MVP’si seçilip altın ayakkabı alan Marta, Aralık 2010'da Copa Libertadores and in the Copa do Brasil'de oynamak için Santos ile tekrar sözleşme imzaladı.

marta-3.jpg

ETEKLİ PELE LAKABINI ALDI

26 Temmuz 2007'de Marta ve Brezilya, ABD'yi yenerek Maracanã Stadyumu'nda 2007 Pan America Oyunları'nı kazandı. Marta, Brezilyalı taraftarlarca eski büyük futbolcuları Pelé'ye benzetilerek "Etekli Pelé" lakabıyla çağrılmaya başlandı. Pelé'nin kendisi de bu adlandırmayı doğru bulduğunu söyledi.

Marta, Pelé'nin kendisini tebrik etmek için aradığını ve tarihteki en büyük futbolculardan birinin kendisini izlediği için çok mutlu olduğunu belirtti.

Kaynak:Hümeyra KARADAĞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.