ABD'nin ırkçılık tarihindeki kara leke

ABD'nin ırkçılık tarihindeki kara leke
ABD'nin ırkçılık tarihindeki kara leke olarak hatırlanan 1921 Tulsa Katliamı'nın üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen her yıl çok sayıda siyahinin polis kurşunuyla ölmesi, ülkede hala siyahilerin hak arayışlarına yönelik büyük sorunlar olduğunu gösteriyor.

Siyahilere yönelik ırkçı mazisinden kurtulmaya çalışan ABD, 100 yıl önceki korkunç ırkçı katliamın anısıyla bugünkü siyahilere yönelik hak ihlalleri arasında istikametini arıyor. Oklahoma eyaletinin Tulsa kentinde 31 Mayıs 1921'de yaşanan ve ülke tarihinin en kanlı ırkçı olaylarından biri olarak tarih kitaplarına geçen Tulsa Katliamı, 100. yılında ülke genelinde çeşitli etkinliklerle bir kez daha hatırlanıyor.

OLAYLAR, SİYAHİ BİR GENCİN BEYAZ BİR KIZA TACİZDE BULUNDUĞU İDDİASIYLA BAŞLADI

Tulsa şehrinde 31 Mayıs 1921’de, ayakkabı boyacısı olarak çalışan 19 yaşındaki siyahi Dick Rowland, asansörde Sarah Page adlı beyaz bir kıza tacizde bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Tulsa Tribune gazetesinin ön sayfasında olayın "Bir zenci, asansörde kıza saldırırken yakalandı" başlığıyla yayımlanmasının ardından haber kısa sürede tüm şehirde duyuldu. Beyazlarla siyahiler arasında zaten gergin bir atmosfer bulunan Tulsa kentinde haberin yayılması üzerine Rowland’i linç etmek için karakola gelen yüzlerce silahlı beyazla Rowland’ı korumak için gelen bazıları silahlı 70'ten fazla siyahi Amerikalı, şüphelinin bulunduğu mahkeme önünde karşı karşıya geldi. Çıkan arbedede silahlar patladı ve iki grup arasında çıkan çatışmada 10 beyaz ve 2 siyahi hayatını kaybetti ve olaylar kontrolden çıktı.

ABD'nin ırkçılık tarihindeki kara leke

"SİYAHİ WALL STREET" BAŞTAN SONA KUNDAKLANDI

Birinci Dünya Savaşı'nın ardından siyahilerin teşvik edildiği ve ekonomik olarak geliştikleri en önemli bölgelerden Tulsa'daki Greenwood bölgesi, 31 Mayıs'ı 1 Haziran'a bağlayan gece silahlı beyaz isyancı gruplar tarafından bazı polislerin de iş birliğiyle baştan aşağı yakıldı. Eyalet yönetimi 1 Haziran'da öğle saatlerinde sıkı yönetim ilan etti ve Tulsa kentine çok sayıda Ulusal Muhafız sevk edildi. Katliamın ardından yerel yetkililerin, olaylarda hayatını kaybeden kurbanların çoğunun cenazesini herhangi bir resmi kayıt tutmadan ve cenaze merasimi yapılmadan alelacele gömdüğü belirtildi. Bu sebeple olaylarda kaç kişinin öldüğüne ilişkin farklı kaynaklarda farklı sayılar zikredildi.

Katliamın 75. yılında 1996'da Oklahoma Eyalet Meclisi, bağımsız bir komisyon kurulmasına ve olayların soruşturulmasına karar verdi. 2001 yılında soruşturma raporunu tamamlayan eyalet komisyonu, 26'sı siyahi, 13'ü beyaz olmak üzere sadece 39 kişinin ölümünü resmi olarak teyit edebilirken, tüm deliller ışığında olaylarda 300’e yakın siyahinin hayatını kaybetmiş olabileceğini açıkladı. Tulsa Katliamı'nda 800’den fazla kişinin yaralandığı, 10 binden fazla siyahinin evsiz kalarak büyük bölümünün Tulsa’yı terk etmek zorunda bırakıldığı ve olaylardaki maddi hasarın 2020 rakamlarıyla yaklaşık 33 milyon dolar olduğu bildirildi. (AA)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.