Avrupalılar Konyalı mı? DNA şifreleri çözüldü, ilginç iddia gün yüzüne çıktı

Avrupalılar Konyalı mı? DNA şifreleri çözüldü, ilginç iddia gün yüzüne çıktı

Konya’nın Çumra ilçesindeki dünyanın en eski yerleşimlerinden Çatalhöyük’le ilgili ilginç bir iddia ortaya atıldı. Bilim insanlarının araştırmalarına göre, Çatalhöyüklülerin DNA dizilimi Avrupa halklarıyla benzerlik gösterdiği tespit edildi.

Kritik Soru: Avrupalılar Konyalı Mı?

Konya binlerce yılda onlarca medeniyete yüzlerce krallığa ve devlete ev sahipliği yaparak Anadolu'da adeta medeniyetlere beşiklik yapan bir merkez haline gelmiş bir nokta olarak dikkat çekiyor. MÖ 7400'den MÖ 6200'e kadar insanların şehir düzeninde yaşadığı ilk nokta olan, dünyanın ve Konya’nın en eski şehri olan “Çatalhöyük” hakkında ilginç bir iddia ortaya atıldı. Konya’nın Çumra ilçe sınırları içerinde yer alan Çatalhöyük araştırma alanında 10 mezar üzerinde DNA çalışması gerçekleştiren bilim insanları ilginç bir gerçekle karşı karşıya kaldı. Buna göre bilim insanlarının ortaya koyduğu çalışmalar sonucunda Çatalhöyüklülerin DNA’sı ile Avrupa halklarının DNA’sı birbirine yakın dizilimlerde çıktı.

catalhoyuk-konya.jpg

Konya’dan Avrupa’ya Göçler Binlerce Yıl Sürmüş

Araştırma sonucunda Çatalhöyük’te yaşayan o günün Konyalıları ile Marmara bölgesinden gelen Neolitik, Yakın Doğu Orta Neolitik ve Kalkolitik popülasyonlarıyla yakından ilişkili olduğunu ortaya çıkarıldı. Çalışmalar sonucunda o günün Konyalıları olan Çatalhöyüklülerin yüz yıllar boyu süren göç ve kız alıp verme faaliyetleri sonucunda Avrupa’daki insanlarla etkileşime girdiği ortaya çıktı.

Yapılan DNA araştırma çalışmaları sonucunda Çatalhöyük’ten Avrupa’ya gerçekleşen göçün M.Ö. 7400'lerde başladı binlerce yıl devam ettiği aktarıldı.

catalhoyuk-ilk-ev.jpg

Araştırmalar 10 Mezar Üzerine Yoğunlaşmıştı

Çatalhöyük’te aynı evin tabanına gömülen 10 birey üzerinde yapılan DNA incelemeleri, aralarında anne soyundan gelen bir akrabalık bağı bulunmadığını ortaya koydu. Diş ve kemik yapılarının analizine göre biyolojik olarak yakın bireylerin farklı yapılara dağıldığı tespit edildi. Bu durum, Çatalhöyük’te toplumsal yapının kan bağı yerine farklı bağlar üzerine inşa edilmiş olabileceğini düşündürüyor.

Picture background

BBN Haber / Muhammet Kürşat Ercan

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.