Ermeni terörü ve ASALA

28 Ocak 1982’de Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan'ı şehit eden Ermeni teröristler 1970'ler ve sonrasında düzenlediği saldırılarda 31’i diplomat 57 Türk vatandaşını şehit etti.
Ermeni terörü ve ASALA

Kana doymayan ve yurdumuzun başına bela olan terör örgütleri arasında bir dönem Ermeni çeteler de vardı. Büyük çoğunluğu ASALA ve JCAG gibi Ermeni terör örgütlerinin saldırılarında, bugüne kadar 58'i Türk vatandaşı olmak üzere (31'i diplomat ve aile mensubu) 77 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.  Türkiye'ye karşı terör yoluyla savaşma amacını taşıyan ilk Ermeni terör örgütü ASALA, 1975'te kuruldu. Örgütün, aşırı sol eğilimli yapısı itibarıyla geleneksel Ermeni partilerinden Sosyal Demokrat Hınçak Partisine daha yakın olduğu biliniyor. Takvimler 28 Ocak 1982’yi gösterdiğinde de Ermeni teröristler Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan'ı şehit etmişlerdi.
KEMAL ARIKAN SUİKASTI
28 Ocak 1982 tarihinde Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan; Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları üyesi Hampig Sasunyan ve Krikor Saliba tarafından uğradığı suikast sonucu öldürüldü. Saldırı yerel saatte 21.30'da meydana gelmiştir. Kemal Arıkan, evinden çıkıp konsolosluğa gitmekteyken kırmızı ışıkta durduğu sırada silahlı iki kişinin saldırısına uğradı. Saldırganlardan biri şoför mahalline diğeri ise yan koltuğa ateş etti. Arıkan, saldırıda ağır yaralandı ve kısa bir süre sonra olay yerinde hayatını kaybetti. Cinayeti ASALA üstlendi ve Associated Press'in Los angeles'taki bürosuyla kimliği belirsiz kişiler tarafından yapılan görüşmede cinayetin bu örgüt tarafından üstlenildiği belirtildi. Kemal Arıkan'ın öldürülmesinden sonra bir açıklama yapan Los Angeles poliş şefi Dan Cooke olayın Los Angeles'ın batı bölgesinde Türk konsolosluğuna 5 km uzaklıkla meydana geldiğini belirtmiştir. Olayda suçlular delil bırakmazken Kemal Arıkan'ın daha önce kimliği belirsiz kişilerce tehdit edilmesi nedeniyle ailesini Avusturya'ya göndermesinden dolayı saldırıda ailesinden biri zarar görmemiştir.
TERÖR ÖRGÜTÜ ASALA
Kısa adı ASALA olan “Ermenistan'ın Kurtuluşu İçin Ermeni Gizli Ordusu”, 20 Ocak 1975'te Lübnan'da kuruluşunu ilan etti.  ASALA ilk kurulduğunda yayımlanan bildirilerde örgütün amaçları, “Sözde işgal altındaki Ermeni topraklarını kurtarmak, birleşik, demokratik ve sosyalist bir Ermenistan kurmak. Topraklarına döndüklerinde, Ermeni halkına en azından kendi kaderlerini tayin hakkını tanımak, Ermeni soykırımı iddialarını Türkiye’ye kabul ettirmek ve tazminat ödemeye mahkum etmek” olarak açıklanmıştır. İlk kurulduğunda 6-7 kişiden oluşan terör örgütünün, öne çıkan iki ismi bulunuyordu. Bunlardan biri örgütün lideri Agop Agopyan, diğeri de terör eylemlerini bizzat gerçekleştiren Agop Tarakçıyan idi. ASALA,1979 yılında Paris Ermeni Konferansı sırasında sağladığı yeni güçlerle kuvvetlenmiş, 1981 yılında birçok terör olayı gerçekleştirmiş, 1983 yılında ise ikiye bölünmüştür.Türkiye'nin yanı sıra diğer bazı ülkelerin çıkarlarını da hedef alan ASALA, ilk kez 20 Ocak 1975'te Dünya Kiliseler Konseyinin Beyrut bürosuna yaptığı bombalı saldırıyla adını duyurdu.

Diğer bir Ermeni terör örgütü JCAG ise 1975'te Beyrut'ta Taşnaklar tarafından kuruldu. Örgütün kuruluşu, Taşnakların 1972'de 20. kongresinde kararlaştırıldı. Ancak JCAG'ın, ASALA gibi Marksist-Leninist değil, milliyetçi çizgiye sahip olduğu biliniyor.
Yabancı ortaklar yerine sadece Ermeni diasporasından destek aldığını iddia eden JCAG, sadece Türkiye ve Türklerin çıkarlarını hedef alırken, diğer ülkelerin çıkarlarına yapılacak saldırıların sözde "Ermeni davası"na zarar vereceği görüşünü savundu. Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Daniş Tunalıgil'in 22 Ekim 1975’te şehit edildiği saldırıyı ASALA ile üstlenen JCAG, adını ilk kez bu vesileyle dünyaya duyurdu. İki örgüt arasındaki ülkü farkı, ASALA'nın geçmişte Ermenilerin çoğunlukta olduğu iddia edilen Türkiye'nin doğu bölgelerini Sovyet Ermenistanı'na bağlama amacı taşımış olması, JCAG'ın ise bu topraklarda bağımsız bir Ermenistan kurulmasını hedeflemesinden kaynaklanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.