Kadim şehir Konya’da ilk tiyatro işte burada oynandı

Kadim şehir Konya’da ilk tiyatro işte burada oynandı

Konya’da ilk tiyatronun oynanacağı yer belli oldu. Konya-Aksaray yolu üzerinde Bozdağ mevkiinde yer alan Savatra antik kentindeki amfi tiyatronun Konya’daki ilk tiyatro olduğu ortaya çıktı.

Konya’nın Efes’i olarak adlandırılan ve yakın zamanda keşfedilerek Konya turizmine kazandırılan antik kent Savatra, sahip olduğu tarihi eserlerle arkeoloji dünyasına damga vurdu.

Konya'daki İlk Tiyatro Savatra'da Oynandı

Binlerce yıllık tarihe sahip kaim antik kent Savatra, içerisinde barındırdığı meclis binası, kule, kale, darphane, antik yollar ve yeraltı dehlizlerinin yanında antik tiyatrosu ve sahne binasıyla Konya için bir ilk olarak dikkat çekiyor. Antik kent, Konya’daki diğer antik şehirlerden sahip olduğu amfi tiyatro ile ayrılırken, tarihi veriler ışığında Konya’da bir tiyatro oyununun ilk defa oynandığı sahne olması sebebiyle Konya’nın sanat hayatında bir ilk olarak tarihin sanatla buluştuğu önemli bir merkez haline geldi.

savatra-amfi-tiyatrosu.jpg

Andaolu'da Türk Tarihi İçin Kritik Konum


Savatra antik kenti, Türk tarihi için de önemli bir lokasyon olarak göze çarpıyor. 2011 yılında başlatılan kazılar sonucunda ortaya çıkarılan antik kentte bir yazıtta Grek alfabesiyle “Türkoğlu” yazıldığı görülmüş, yapılan karbon 14 testleri sonucunda yazıtın milattan sonra 9 ila 11’inci yüzyıllarda yapıldığı ortaya çıktı. Bu bilgilerle ilgili açıklamalarda bulunan Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. İlker Işık, bulunan yazıtın Türklerin Malazgirt’ten önce de Anadolu’ya gelmiş olduklarını gösterdiğini ve Anadolu’daki Türk varlığının çok eskilere dayandığını söyledi.

savatrada-turk-izi.jpg

Konya'da 6 Antik Şehir Yer Alıyor

Binlerce yılda onlarca farklı medeniyete ev sahipliği yapan kadim şehir Konya, içerisinde bulundurduğu sayısız tarihi mekanla dikkatleri çekiyor. Şehirdeki ilk arkeolojik kazı çalışmaları 1958 yılında İngiliz arkeolog James Mellaart tarafından başlatılmış, çalışmalar sonucunda dünyanın en eski şehri olan Çatalhöyük ortaya çıkarılmıştır. Çatalhöyük keşfinden sonra şehir, arkeoloji çalışmalarının aranan noktalarından biri haline gelmiştir. Yıllar boyu süren çalışmalarda 6 yeni antik şehir daha keşfedilmiştir.

BBN Haber / Muhammet Kürşat Ercan

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.