Konya Türkleri nereden gelmiştir?

Konya Türkleri nereden gelmiştir?

Anadolu Selçuklularının 1076'daki fethiyle 948 yıldır Türk yurdu olan Konya, tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Neredeyse bin yıldır Türk hakimiyetinde olan bu kadim şehre ilk olarak hangi Türk boylarının geldiği haberimizde...

Anadolu Selçuklularının 1076 yılında Konya'yı fethedilmesiyle başlayan süreç, şehrin 948 yıldır Türk yurdu olmasının temelini attı. Bu kadim şehir, fetih öncesinde ve sonrasında birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihin her döneminde önemli bir merkez olmuştur. Hititler, Frigler, Romalılar ve Bizanslılar gibi çeşitli uygarlıkların hüküm sürdüğü Konya, Selçuklularla birlikte Türk-İslam kültürünün de merkezi haline geldi.

anadolu-selcuklulari.jpeg

Türk varlığı neredeyse bin yıla dayanıyor

Yaygın kabulün dışında Anadolu’daki Türk varlığı Anadolu Selçukluları’nın 1071’deki Malazgirt savaşı ile başlamamış göçebe Türler Anadolu’nun pek çok noktasını yüz yıllar öncesinde yurt edinmeye başlamıştır. Ancak 1071 Malazgirt savaşı o dönemin süper gücü olan büyük Türk devleti Anadolu Selçukluların bir daha geri çıkmamak üzere bu topraklara yerleşmesine ve kök salmasını sağlamıştır.

159490.jpg

Göçebe Türkler akın etmiş

Etkileri bin yıllar boyunca devam edecek olan bu zaferi bir diğer önemli kazanım olan kadim Bizans şehri İkonium’un fethi izlemiştir. O yıllarda Anadolu’nun her alanda öncü bir noktası olan İkonium Anadolu Selçukluları’nın eline geçmiş, kente pek çok noktadan göçebe ve yerleşik Türk boyları akın etmişti.

konya-yoruk.jpg

Türkün her renginin şehri

Konya’daki Türklerin etnik yapısı ise, özellikle Selçuklular döneminde Oğuz boylarının yerleşimiyle şekillenmiştir. Oğuz Türklerinin Kınık, Avşar, Bayındır gibi boyları bölgeye yerleşmiş ve bu Türk boyları, Konya'nın etnik yapısının temelini oluşturmuştur. Osmanlı döneminde ise Türkmen boyları Konya kırsalında yerleşmiş, Yörükler yarı göçebe hayatı bırakıp bölgeye kalıcı olarak yerleşmiştir.


Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.