Konya'nın en büyük 2'inci ücretsiz açık hava müzesi ziyaretçilerini bekliyor

Konya'nın en büyük 2'inci ücretsiz açık hava müzesi ziyaretçilerini bekliyor

Konya'nın Efes'i olarak adlandırılan ve yakın zamanda halka açılan, ücretsiz müze Savatra antik kenti; kilometrelerce uzunluktaki yeraltı dehlizleri, mozaikli alanları, tiyatrosu ve sahne binası kalıntılarıyla ziyaretçilerini bekliyor.

Konya sahip olduğu binlerce yıllık medeniyet tarihiyle insanlığın hikayesi için önemli bir yer tutuyor. 1940'lı yılların başında başlayan Çatalhöyük keşfinden sonra arkeolojik araştırmaların ardı arkası kesilmeyen kadim şehir Konya'da en son keşfedilen antik şehirlerden bir olan Savatra antik kentinde tüm çalışmalar tamamlandı. Bir açık hava müzesi haline getirilen Savatra, ücretsiz bir şekilde tarih severleri beklemeye başladı.

savatra-1.webp

Çatalhöyük'ten Sonra 2'inci Sırada Yer Alıyor

Konya Büyükşehir ve Karatay Belediyesi'nin destekleriyle ve Selçuk Üniversitesi yürütücülüğünde yapılan Savatra antik kenti kazılarında son gelindi. Dünyanın en eski insan yerleşimi olarak da bilinen Çatalhöyük kazı alanından sonra en büyük 2'inci kazı alanı olan Savatra'dan onlarca eser günümüze kadar ulaştı. Bu eserlerden kilometrelerce uzunluktaki yeraltı dehlizleri, mozaikli alanları, tiyatrosu ve sahne binası kente gelen ziyaretçileri milattan önce 1'li yıllara götürüyor.

savatra-2.webp

Türk ve Bizans Ordularının Dinlenme Noktası Olmuş

Kilometrelerce uzunluktaki yeraltı dehlizleri, mozaikli alanları, tiyatrosu, devasa büyüklükteki höyük yapısı ve toprak altında gün ışığına çıkmayı bekleyen tarihi yapılarıyla Savatra, Antik Çağ’ın dekoratif kent atmosferini Konya’ya armağan eden bir yerleşim sahası. Stratejik konumunu her daim muhfaza eden ve Roma ile Bizans dönemlerinde askeri garnizon kenti olan Savatra, Bizans ordularında lejyoner olarak görev yapan Türk askerlerinin de durak noktası olmuş.

savatra-3.webp

Türk Tarihini Değiştirecek Eser Burada Bulunmuştu

Anadolu’daki Türk varlığının tarihi için de önemli bir kırılma noktası yaratan Savatra antik kenti, Türk adının geçtiği ve 1071 öncesi Türk varlığını ispatlayan Türkopol (Türkoğlu) yazıtı burada bulundu. 1890’lı yıllarda Rus mezaliminden kaçan Kırım Tatar Türklerinin yurdu haline gelen Savatra, eski ve modern dokuyu bir arada barındıran görünümü ile ziyaretçilerini bekliyor.

savatra-4.webp

Turizmde Yüksek Potansiyele Sahip

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Işık başkanlığında Savatra Antik Kentinde yürütülen kazı çalışmaları ile Konya’nın marka değerine katkı sağlanması ve uluslararası tanınırlığının artırılması hedefleniyor.

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.