Milli Mücadele'nin tanığı müzeler geçmişten geleceğe ışık tutuyor

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlattığı Samsun'daki Bandırma Gemi Müzesi, Erzurum Kongresi'ne ev sahipliği yapan "Atatürk ve Erzurum Kongre Müzesi" ve Atatürk'ün "Cumhuriyet'in temelini burada attık" dediği Sivas'taki tarihi yapı, ziyaretçilerini geçmişe götürüyor
Milli Mücadele'nin tanığı müzeler geçmişten geleceğe ışık tutuyor

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN TEMELLERİNİN ATILDIĞI "ATATÜRK VE ERZURUM KONGRE MÜZESİ"


Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi'ne ev sahipliği yapan binadaki "Atatürk ve Erzurum Kongre Müzesi", tarihe tanıklık ediyor. 
Yakutiye ilçesi Kongre Caddesi'ndeki bina, Cumhuriyet döneminde eğitim ve yönetim amaçlı kullanıldı. 1924 sonlarında yaşanan yangın sonrası onarılan binada bir salon, 1960 yılında "Atatürk ve Erzurum Kongre Müzesi" olarak ziyarete açıldı.

Milli Mücadele'nin tanığı müzeler geçmişten geleceğe ışık tutuyor
"Erzurum Resim Heykel ve Galerisi Müdürlüğü"nün de faaliyet gösterdiği bina, 2011-2013 yıllarında TBMM tarafından yapılan restorasyonun ardından Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildi.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce tarihi anların yeni nesle daha iyi anlatılması amacıyla başlatılan ve 2018'de tamamlanan restorasyon çalışmasıyla Atatürk ve Erzurum Kongre Müzesi, yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılarak geçmişte yaşananların geleceğe aktarılmasını sağlıyor.
Türkiye'deki resim heykel galerisi statüsünde üç müze merkezinden biri olma özelliğini taşıyan müze, öğrencilere hem ders alacakları hem de tarihi atmosferi yaşayacakları imkan sunuyor.
Müzede, Erzurum Kongresi'ne katılan başta Mustafa Kemal Atatürk'ün oturduğu başkanlık makamı, kongreye katılan Trabzon, Erzurum, Sivas, Bitlis ve Van'dan 56 delegenin isimlerinin yer aldığı masalar ile duvarlarda delegelerin hayatlarını anlatan portreler yer alıyor. Müze girişinde Atatürk'ün nüfus cüzdanı örneği de sergileniyor. (AA)

Milli Mücadele'nin tanığı müzeler geçmişten geleceğe ışık tutuyor
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.