Türkiye'nin en büyük gölünün kıyısında tarihi Kubadabad Sarayı yeniden yükseliyor. Konya turizmine kazandırılacak

Türkiye'nin en büyük gölünün kıyısında tarihi Kubadabad Sarayı yeniden yükseliyor. Konya turizmine kazandırılacak

Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan ve Konya'da bulunan Beyşehir gölünün kıyısındaki 789 yıllık Kubadabad Sarayı yeniden yükseliyor. Kazı ve restorasyon çalışmaları sürerken Selçuklu eseri tarihi kalenin yakında turizme kazandırılması bekleniyor.

Konya sahip olduğu binlerce yıllık kültür tarihi ile dünyaya ışık olmaya devam ediyor. Çatalhöyük'ten bu yana sayısız medeniyet ve krallığı bünyesinde buluşturan Konya, büyük bir kültürel mirasın üzerinde bulunuyor. Bu mirasın en nadide örnekleri ise Türkiye'nin en büyük gölü olan Beyşehir gölünü barındıran Beyşehir ilçesinde yer alıyor. Yakın bir tarihe kadar atıl vaziyette bulunan 1226-1236 yılları arasında Emîr Sâdeddin Köpek tarafından inşa ettirilen Kubadabad Sarayı'nın restorasyon ve yeniden inşası kapsamında çalışmalar büyük bir süratle devam ediyor.

2123874.jpg

Kubadabad Sarayı’nda 60. Yıl: Kazılar Hız Kesmeden Sürüyor

Anadolu Selçukluları'ndan günümüze miras kalan Kubadabad Sarayı’nda kazı ve restorasyon çalışmaları 60. yılına girerken, süreç hız kesmeden devam ediyor. Beyşehir Gölü kıyısındaki bu tarihî yapının ayağa kaldırılması için sürdürülen çalışmalar, Sanat Tarihçisi Doç. Dr. Muharrem Çeken başkanlığında yürütülüyor.

Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, Konya Müzesi ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen kazılarda, sarayın mimari planı netleşirken, çıkarılan figürlü çiniler ve yapısal kalıntılar da dönemin sanat anlayışına ışık tutuyor. Çalışmalar kapsamında alanda koruma ve çevre düzenleme uygulamaları da yapılıyor.

kubadabad.png
Kubadabad Sarayı’nın Tasviri

Kubadabad Sarayı kazı çalışmaları Konya Büyükşehir Belediyesi, Kültür Turizm Bakanlığı, Ankara Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi Dil Tarih Bölümü sponsorluğunda yürütülüyor.

kubadab.jpg

Kubadabad Sarayı’nın İlk Keşfi 1945'te Kazı Çalışmaları ise 1965'te başladı

Türk tarih araştırmacısı ve kitabe uzmanı İbrahim Hakkı Konyalı ve Prof. Dr. Osman Turan'ın uzun yıllar süren araştırmaları sonucunda Kubadabad Sarayı'nın Beyşehir gölünün kıyısında olması gerektiğini aktarmışlardır. Kısa bir süre sonra 1949 yılında Konya Müzesi Müdürü Zeki Oral, Kubadabad sarayının kalıntılarını bularak koruma altına almışlardır.

kubudabao-sarayi-beysehir.jpeg

16 yıl sonra 1965 yılında Kubadabad Sarayı'nda kazı çalışmaları başlamış, titizlikle yürütülen çalışmalar neticesinde 789 senelik tarihi yapı yavaş yavaş ortaya çıkarılmaya başlanmış. Prof. Dr. Oktay Aslanapa başkanlığında İstanbul Üniversitesi tarafından ilk bilimsel kazılar başlatılmıştır. Bu kazılar sonucunda sarayın planı ortaya çıkarılmış, özellikle Selçuklu dönemine ait çini panolar, figürlü seramikler ve yapının mimari düzeni detaylı olarak belgelenmiştir. Kazılar 1969'a kadar sürmüştür.

kuabdabad-sarayi-cini.jpg

Kaynak:Muhammet Kürşat Ercan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum