Bu makine Konya'da üretildi. Tarımda maliyetleri düşürmek için yapıldı
Türkiye’nin ilk kendi yürür ilaçlama makinesi Konya’da düzenlenen 21. Tarım ve Tarla Teknolojileri Fuarı’nda görücüye çıktı. Projenin Akademik Danışmanı olan Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Yavuz Şeflek, ithal makinelere yönelik yüksek döviz giderleri üzerine gelen talepler doğrultusunda Konya sanayisi ve Konya Teknokent aracılığıyla proje çalışmalarına başladıklarını söyledi.
Aracın 45 kilometre hıza ulaşabildiğini bildiren Doç. Dr. Şeflek, “Üniversite - sanayi işbirliğinde geliştirdiğimiz makine ilaçlamayla birlikte kimyasal gübreleme de yapabiliyor. Proje için KOSGEB’den de destek aldık. 4 yıldır çalıştığımız Ar-Ge ekibimizle makinenin ilk prototipini geliştirdik. Bu tür araçlarda iyi bir şasi tasarımıyla birlikte özellikle ağırlık merkezinin çok iyi hesaplanması gerekiyor. Bu ve benzeri tarım makineleri, maliyetli ve zor makineler. Aracımızda kullandığımız hidrolik yürütme sistemleri ve motor aksamları da ciddi maliyetler tutuyor. Ülkemiz için bir başlangıç projesi diyebilirim. Bu makinenin imalatının yapılıp seri üretime aktarılmasıyla imalat sektörümüzde de bir lokomotif görevi yapacağını düşünüyorum. Çünkü makine, üzerinde birçok teknolojik sistemi bünyesinde bulundurabilecek bir kapasiteye sahip. Bunların da yerleştirilmesiyle kar oranlarının daha çok artacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Şeflek, “Kendi Yürür İlaçlama Makinesi”nin çiftçiler tarafından 21. Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı’nda oldukça ilgiyle karşılandığını, makinenin fuar süresince 4. salonda (Önallar Tarım) sergilenmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.