Bu paketler Konya imzası taşıyor. Dünyanın her yerinde kapış kapış satılıyor

Bu paketler Konya imzası taşıyor. Dünyanın her yerinde kapış kapış satılıyor

Hem ülkemizi hem dünyayı doyuran çiftçilerimiz için bugün Dünya Çiftçiler Günü. Türkiye, 2024 yılı verilerine göre 74 milyar dolarlık zirai hasılayla Avrupa’da lider konumda, dünyada ise 8. sırada bulunuyor. Tahıl ambarı Konya ise lokomotif il oldu.

Alın teriyle hiç durmadan eken, biçen, yetiştiren, toplayan hem ülkemizi hem dünyayı doyuran çiftçilerimiz için bugün Dünya Çiftçiler Günü.

Her sene 14 Mayıs’ta kutlanan Dünya Çiftçiler Günü, toprağın bereketle buluşmasını sağlayan çiftçilerimizin kıymetini bir defa daha hatırlamak için önemli bir vesile oluyor. Anadolu’nun bereketli toprakları, dört mevsimi yaşayan iklimi ve zengin biyoçeşitliliği Türkiye’yi dünyanın gıda ambarına dönüştürmüş durumda. Anadolu topraklarında binlerce senedir üretim yapan çiftçiler, 24 milyon hektar alanda 137 milyon ton bitkisel üretim gerçekleştiriyor.

74 milyar dolarlık zirai hasılayla Avrupa'da lideriz

Türkiye, 2024 yılı verilerine göre 74 milyar dolarlık zirai hasılayla Avrupa’da lider konumda, dünyada ise 8. sırada bulunuyor. Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatı 2024 senesinin sonunda 36 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu başarı Türk çiftçileri ve Türk ihracatçılarının ortak ve uyumlu çalışmasıyla sağlanıyor. Türkiye pek çok tarım ürününün üretiminde dünya lideri ya da ön sıralarda yer alıyor.

Dünya birincisiyiz! fındık, kiraz, incir...

Fındık, kiraz, incir, kayısı, defne, kekik, sofralık zeytin, levrek, çipura, oryantal tütün, haşhaş tohumu üretiminde dünya birincisi, ayva, bal, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antep fıstığı, kestane, vişne, şeftali ve hıyarda üçüncü; ceviz, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada yer alıyor.

Türkiye'nin tohum ve fide üretimi arttı

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB), geçen yıl sonu itibarıyla tohumluk üretiminin 2023 yılına göre 3 bin 18 ton artarak 1 milyon 303 bin 38 tona çıktığını ve meyve fi danı üretiminin ise yaklaşık 10,7 milyon düşüşle 101 milyon 574 bine gerilediğini bildirdi. Tescil ettirilen ve üretim izni alınan çeşit sayısı, tarla bitkilerinde 3 bin 839, sebzelerde 4 bin 121, meyve ve asmada bin 677 çeşit olmak üzere 9 bin 637’ye çıktı. Tarla bitkilerinde 669, sebzelerde 761, meyve ve asmada 16 olmak üzere bin 446 üretim izinli çeşit bulunan Türkiye’de tohumluk üretim miktarları da arttı. Asma fi danı üretimi 1,6 milyon adet artışla 5,4 milyona, çilek fi desi üretimi 3,6 milyon adet yükselişle 78,6 milyona, süs bitkisi ise 220 milyon adet artarak 2,32 milyar adede ulaştı.

Her dört un paketinden biri Türk imzası taşıyor

Her sene 3 milyon ton un ihracatı yaparak dünyanın lider ihracatçı ülkesi konumuna gelen Türkiye, 32 ülkeden oluşan dünya buğday üretiminin yüzde 30’unu ve dünya un ihracatının yüzde 59’unu temsil eden Avrasya Bölge Başkanlığını üstleniyor. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü ile ilgili açıklamalarda bulunan Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy “Türkiye’nin 10 yıldır dünya ihracat şampiyonu olmasını sağlayan un sanayisinin tarihi, Anadolu’da yazıldı. Türkiye, un ihracatıyla dünya pazarından yüzde 23 pay alıyor ve her dört un paketinden birinde Türkiye’nin imzası bulunuyor. Zirai üretimdeki güç, ihracat başarımızı da artırıyor” ifadelerini kullandı.

Konya lokomotif il

Son 10 yılda un ihracatında ilk sırada bulunan Türkiye'den 195 ülkeye ihracat yapılıyor. 2023'te 32,3 milyon tona ulaşan işleme kapasitesi, 2024'te 28,4 milyon tona gerilerken, 2025'te de daralmanın sürmesi bekleniyor.

Un ihracatında 2023'te 3,6 milyon ton ile tüm zamanların rekoru kırılırken, bu değer 2024'te 3 milyon ton sınırına geri döndü. TÜİK verilerine göre 2024'te 20,8 milyon ton olmuştu. Böylece 2024'te yıllık yüzde 5,5 oranında azalan buğday üretiminin 2025'te yüzde 10'dan fazla azalacağı öngörülmüş oldu. Ayrıca öngörüler gerçekleşirse son iki yılda buğday üretimi yüzde 15'ten fazla gerilemiş olacak. Ancak yine de Türkiye bu alandaki öncü rolünü koruyor. Bu alandaki lokomotif il ise Konya oldu.

Ulusal Hububat Konseyi tarafından 2024 üretim yılı Ocak- Şubat dönemi iklim ve bitki gelişimi raporu yayımlandı. Konya'da tarım arazisi 2024 yılında genişledi.

Önceki sezon 7,3 milyon hektar olarak öngörülen buğday ekim alanının bu sezon 7,5 milyon hektar oldu. Tahminlere göre bu etkilerle birlikte buğday rekoltesinin, uzun yıllar ortalaması olan 20 milyon tonun altında gerçekleşerek 18 milyon 650 bin ton olması bekleniyor. Bu rakam Geçen yıl 20,4 milyon tondu.

Yüz ölçümünün yüzde 67’si tarım arazisi olarak kullanılan Konya’da 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanında üretim yapılıyor. Bin metrekarede, kıraç alanlarda 200 kilodan 500 kiloya kadar, sulak alanlarda da 450 - 500 kilodan 850 kiloya kadar verim alınan yerler oluyor.

Kaynak:Olcay Kurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.