Konya'nın tarımdaki kaderini bu dört tür değiştirebilir! Kıraç alanlarda yüzde 300 verim artışı yaşandı

Konya'nın tarımdaki kaderini bu dört tür değiştirebilir! Kıraç alanlarda yüzde 300 verim artışı yaşandı

Konya Ovası kuraklık ve zirai don nedeniyle tahılda 1 milyon tondan fazla rekolte kaybı yaşanırken, Türkiye'nin hububat deposu şehri sevindirecek haber SBTÜ'den geldi. Buna göre kuraklığa dayanıklı 4 buğday çeşidi ıslah edildi.

Türkiye’nin hububat deposu olarak bilinen Konya, kış ve bahar aylarında yeteri kadar gerçekleşmeyen yağışlar ve uzun süredir devam eden kontrolsüz kullanım nedeniyle yer altı suyunun çekilmesi sebebiyle zorlu zamanlar yaşıyor. Bu sebeplerden kuraklıkla cebelleşen Konya Ovası 2025 yılı tarım sezonunda yaşanan zirai donla birlikte ciddi bir verim kaybı yaşadı.

Konya’nın geçtiğimiz yıl gerçekleşen tahıl hasadı 2,5 milyon ton gerçekleşirken, bu yıl 1 milyon ton kayıpla 1,5 milyon kadar gerçekleştiği tahmin ediliyor. Verimin düşmesi Konyalı çiftçiyi yeni çareler aramaya yöneltirken umut vadeden haber Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden (SBTÜ) geldi. Kuraklığa dirençli 4 farklı buğday çeşidi geliştirildi.

aw502728-04-1-001.jpg

KONYA OVASI İÇİN UMUT OLABİLİR

SBTÜ Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi'nde 15 yılı aşkın süredir yürütülen AR-GE çalışmaları sonucunda yüksek verim potansiyeline sahip, kışa ve soğuk stresine dayanıklı, hastalıklara toleranslı genetik materyaller kullanılarak ortaya çıkarılan 4 farklı ekmeklik buğday çeşidinin hasadı gerçekleştirildi. Bilimsel araştırma faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen ekim sonucunda kuraklığın hakim olduğu Konya Ovası gibi konumlara umut olacak gelişmeler yaşandı.

aw502728-02-1.jpg

KIRAÇ ARAZİDE UMUT VEREN RAKAM: 600 KG VERİM ELDE EDİLDİ

Uzmanların açıklamalarına göre Konya Ovası’nda kıraç tarlalarda verimde ciddi bir düşüş yaşandı. Yer altı suyuyla desteklenmeyen tarlalarda verim dekar başına 150 kilogramın altına inerken SBTÜ’de gerçekleştirilen deneme ekiminde verim kıraç alanlarda 600 kilograma kadar çıktı. İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulunan SBTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Karaköy, Bu üretim, sulama yapılmadan yani kuru şartlarda gerçekleştirilmiştir. Sulamasız şartlarda dekarda 600 kilograma yakın bir verim almış bulunmaktayız" dedi.

aw502728-09-1-001.jpg

“ÇİFTÇİLERİMİZİN HİZMETİNE SUNULACAKTIR”

Geliştirilen buğday çeşitlerinin tescillendiğini ifade eden Prof. Dr. Karaköy açıklamalarının geri kalanında şu ifadelere yer verdi:

"Tam dört adet ekmeklik buğday çeşidimizin geliştirilmiş olması, Sivas tarımı açısından son derece büyük bir öneme sahiptir. Özellikle bu projede önder çiftçilerimizden Sayın Mehmet Lütfi Okatan’ın desteği bizler için çok kıymetlidir. Kendisi, ıslah çalışmalarımızda bizzat yer almış, yıllardır alanların işlenmesi, sürülmesi, ilaçlanması ve gübrelenmesi gibi tüm bakım faaliyetlerinde bize büyük katkılar sağlamıştır. Şu anda “yaklaşık 800 dekarlık bir alanda dört çeşidimizin sertifikalı tohumluk üretimi yapılmaktadır. Hasat sonrası, bu tohumlar son derece modern bir eleme tesisimizde elenmekte ve ardından ilaçlanarak çiftçilerimizin hizmetine sunulacaktır.

aw502728-03-2.jpg

Bu süreçte en büyük destekçilerimizden biri olan Sivas Belediyemize ve Sayın Belediye Başkanımıza özellikle teşekkür etmek istiyorum. Kendileri tarıma çok büyük önem vermekte ve bizlerle birlikte yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde elde edilen bu ürünlerin, öncelikli olarak Sivas’taki köylerimize dağıtılması planlanmaktadır.

aw502728-04-1-002.jpgÖnümüzdeki yıllarda da ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerimizi geliştirmeyi ve bu çeşitlerin yeterli miktarda tohumunu üretip sertifikasyon merkezine sunmayı planlıyoruz. Ayrıca sadece buğday değil, aynı zamanda alternatif ürün olarak şeker pancarı ve patatese ek olarak soya bitkisi üzerine de çalışmalarımız sürmektedir" şeklinde konuştu.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.