Çiftçiler dikkat kota arttı. Şeker üretimi Konya'dan Kırklareli'ne taşınıyor

Çiftçiler dikkat kota arttı. Şeker üretimi Konya'dan Kırklareli'ne taşınıyor
Kamu şeker fabrikalarının toplam şeker kotası bir önceki pazarlama yılına göre 31 bin 320 ton düştü. Bünyesinde 15 şeker fabrikası bulunan TÜRKŞEKER, 31 bin 320 ton daha az şeker üretecek.

Türkiye’nin A şeker kotası bir önceki pazarlama yılı ile aynı kalırken, kamuya ait şeker fabrikalarının şeker kotasının düşmesi dikkat çekti. Tarımdan Haber'den alınan bilgilere göre; Şeker kotası, fabrikaların son 3 yıllık üretim ortalamalarına göre belirlenirken, Türkşeker’in kotasının düşmesi, son 3 yılda kotası kadar üretim yapamadığını gösteriyor. Türkşeker’in kaybettiği şeker kotası ise özel şeker fabrikalarına dağıtıldı.

ILGIN'DAN KIRKLARELİ'NE TAŞINIYOR

Yeterli pancar ekimi olmayan özel şeker fabrikalarının kotalarının artması dikkat çekti. Yüzdelik olarak kotası en fazla artan özel fabrikaların başında Binbirgıda gelirken, Binbirgıda, işlediği pancarın önemli bir kısmını Ilgın Şeker Fabrikası’nın hinterlantlından taşımasıyla biliniyor. Yani kamuya ait Ilgın Şeker Fabrikası’nın ekim alanından, Kırklareli’ne pancar taşıyarak üretim yapan Binbirgıda’nın şeker kotası artarken, kamu şeker fabrikalarının kotasının düşmesi, bazı özel şeker fabrikalarına geçilen kıyağı gözler önüne seriyor. Binbirgıda, 2022/2023 pazarlama yılında şeker kotası 25 bin ton olmasına rağmen, şeker kotasının tam 10 bin ton üstünde 35 bin ton şeker üretmişti. Kotanın üstünde üretilen 10 bin ton şekerin ise hangi fiyattan satıldığı kamuoyuna açıklanmamıştı.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum