Çumra kavunu son demlerinde! Konyalı çiftçiler ekimden vazgeçiyor
Konya'nın Çumra ilçesinde yetiştirilen ve coğrafi işaretle tescillenen Çumra kavununun hasadı sürüyor. Çiftçiler rekolteden memnunken aynı memnuniyeti fiyatlardan da bekliyor. Maliyeti 15 lirayı aşan Çumra kavunu sadece 10 liraya satılıyor.
TARLALAR İPOTEKLİ ÇİFTİNİN BAŞKA ÇARESİ YOK
Çumra kavununun hasadını yapan bir çiftçi, BBN Haber'den Cihad Alpan'a maliyetler hakkında bilgiler verdi. Çiftçi Baki Aslandoğan, "Şimdi Çumra kavunu dünyaca meşhur bir kavun. Çiftçilerin alın terini döktüğü bir ürün. Hasat edilen mahsul girdileri çok yüksek olduğu için bu sene bütün tarlada kaldı. Bir gideri de yok. Çiftçilerin karpuzları ve kavunları tamamen şu an tarlada bekliyor. Üreticilerin bir çoğu çöktü. Borçlarımız var. Çiftçinin tarlaları ipotekli artık düşünmekten çıldıracağız. İpotekli olan tarlaları banka satışa çıkartıyor. Kredi borçlarının artık üstesinden gelemiyoruz. Çiftçinin elinde bir tarlası vardı, o da elinden alındığında bu çiftçi ne yapacak? Hükümete sesleneceğiz ama hükümetin bu konuda duyarsız olduğunu biliyoruz. Bakanlığın duyarsız olduğunu biliyoruz. Hiç yine de bir çare diyoruz" dedi.
ÇİFTÇİYİ EZMEYİ BIRAKIN
Çumralı çiftçilerden Murat Günvar ise, "Durumlar hiç iç açıcı değil. Kavun ve karpuz tarlada kaldı, domates resmen yok oldu. Şimdi korkumuz ise mısırda tarlada kalacak. Meşhur Çumra kavunu bu ya. Hem lezzeti hem kokusu resmen şifa. Bu kavunun maliyeti bize 15 lira biz ise 4 liradan başlatıyor 10 liraya kadar fiyat biçiyoruz kilosuna. Biz ziyan olmasın diye satışını yapıyoruz. Vatandaşta haklı. Biz onlara pahalı bir ürün vermek istemiyoruz. Hükümetimiz lütfen el atsın bu işe. Girdi maliyetleri çok arttı. Gübre, ilaç, sulama ve en önemlisi de mazot fiyatları belimizi büküyor. Bu maliyetler buna eklenince kaçınılmaz gerçek ile yüzleşiyoruz. Önerimiz buna bir an önce çare bulmaları, çiftçiyi ezmelerini bırakıp çiftçinin girdi maliyetlerini düşürülmeliler. En azından girdi maliyetlerini düşürseler piyasa rahatlar. Çiftçi zaten ekonomist olmuş. Kendi maliyetini kendi çıkartacak bir durumda. Çiftçinin muhasebeciye de ihtiyacı yok. Çiftçi kendi muhasebeciliğini yapabilir. Bu böyle devam ederse hayvancılık bitti zaten. Bir çiftçilik kaldı. Onun da tarlalarımız elimizden gidiyor. Yarın çok geç olmadan destek olun" ifadelerine yer verdi.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.