Kabak çekirdeği üreticileri fiyatların yükselmesini bekliyor

Kabak çekirdeği üreticileri fiyatların yükselmesini bekliyor

Geçen yılın altında kalan fiyatlarla büyük şok yaşayan kabak çekirdeği üreticileri, son dönemde ihracat piyasasındaki yoğun talebin de etkisiyle artış ivmesi yakalayan fiyatlardan umutlu

Çerezlik kabak çekirdeği piyasası yükselişe geçti. Sezonun ilk günlerinde geçen yılın altında verilen fiyatlar son dönemde artış eğilimi yaşıyor. Üreticiler umutlu bekleyişini sürdürürken piyasanın kasım ayının ilk günlerinde tam olarak oturacağı ifade ediliyor.
Yoğun emek isteyen ürünler arasında yer alan ve hem sağlığa olan faydası hem de ihracat piyasasında gözde olması nedeniyle tarımsal üretimde önemli bir ticari ürün haline gelen ve son dönemde ekim alanı genişleyen kabak çekirdeği ağırlıklı olarak Orta Anadolu’da üretiliyor.

kabak-cekirdegi-2.jpeg

Kayseri, Niğde, Nevşehir, Konya ve Eskişehir yöresi çiftçilerinin üretim piyasasını elinde bulundurduğu çerezlik kaba çekirdeği sezonu 80 liralık fiyatı ile açmış ancak fiyatlar geçen yılın altında kaldığı içi tatmin olmayan üretici elindeki malı tüccara satmama eğilimi göstermişti. Gerek depoya çekilen ürünlerle arzın daralması gerekse de ihracat piyasasındaki talepte artış yaşanması kabak çekirdeğin değerinin hızla artmasına yol açıyor.

kabak-cekirdegi-1.jpeg

Ürünün cinsine göre kabak çekirdeği 200 TL bandını aşmaya başlarken yeni oluşan piyasa da çiftçiyi umutlandırdı. 2 hafta önce 80 TL bandında olan ürünlerin de 100-120 TL’lere çıktığını ifade eden üreticiler, “Kabak üretim sahası genişlese de bu yıl kuraklığın etkisi ve değişken iklim koşulları nedeniyle verimde ciddi düşüşler var. Bu yüzden üreticinin malı her zamankinden daha kıymetli. Biz üreticiler olarak değerini bulmadan ürünü satmayacağız. Girdi maliyetleri ortadayken, ürün kıymetli iken geçen yılın altında verilen fiyatlar üreticiye büyük bir haksızlıktır” açıklamasını yapıyor.

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.