Kırmızı et diye ne yiyoruz? TÜİK eşek sayısının yüzde 90 düştüğünü duyurdu

Kırmızı et diye ne yiyoruz? TÜİK eşek sayısının yüzde 90 düştüğünü duyurdu

1990’lı yıllarda Türkiye'deki eşek sayısı 1 milyonu aşarken, günümüzde bu sayı 80 binin altına düşmüş durumda. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yaptığı denetimlerde kırmızı et yerine eşek eti tespit edilmesi ise vatandaşları tedirgin etti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de bundan 30 yıl önce eşeklerin sayısı 1 milyonu geçerken aradan geçen zamanla popülasyon büyük oranda azaldı. Açıklanan son verilere göre yurt genelinde toplamda 80 bini aşmayan eşek sayısı akıllara ‘ Nereye gitti bu eşekler?’ sorusunu getirdi. Ortalama ömürleri 27 ila 40 yıl arasında değişen yüz binlerce eşeğin kendi ecelleriyle ölmeleri beklenmezken, gözler pek çok noktasında ucuz kırmızı et satana işletmelere çevrildi.

tuik-acikladi-esek-sayisi-azalmis-001.jpeg

Dünya'daki düşüş oranıyla Türkiye'deki düşüş oranı uyuşmuyor

Eşeklerin nüfusunun azalması aslında pek de şaşırılacak bir durum değil. Türkiye’de ve dünyada köylerde yapılan tarımın her geçen gün daha da modernize olması ve ağır işlerin makinalarca üstlenilmesi eşek nüfusundaki düşüşü açıklarken kafaları dünya ve Türkiye’deki eşek sayısı düşüş oranları kafa karışıklığının sebebini ortaya koyuyor. 1990’lı yıllarda Dünya genelinde 44 milyon civarında eşek varken, bu sayının günümüzde 35 milyonlara düştüğü görülüyor. Aynı hesabı Türkiye genelinde yaptığımızda ise 1990’lı yıllarda 990 bini geçen eşek sayısı günümüzde 80 binin altına düşmüş vaziyette. Dünya genelindeki bu düşüş yüzde % 12,5 gerçekleşirken, Türkiye’deki 30 yıllık değişim % 90,83 seviyesinde gerçekleşti.

Picture background

Bakanlık listesinde kırmızı et diye eşek satan mekanlar ortaya çıkıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın takın zamanda başlattığı ‘Taklit Tağşiş’ listesinde at ve eşek eti satan iki il ön plana çıkıyor. Bakanlığın resmi sitesinde yer alan listeye sık sık giren iki şehir olan Adana ve Sakarya’da en çok kırmızı et diye at ve eşek eti satıldığı tespit ediliyor. Son yapılan liste güncellemelerinde Adana’da 9, Sakarya’da 6 işletme göze çarptı.

Bakanlık sitesinde tek tırnaklı olarak adlandırılan at eşek ve katırlar pek çok ilde kasaplarda kırmızı et denilerek düşük gelirli vatandaşlara kırmızı et denilerek satılıyor.

tek-tirnakli-tespiti-1.jpg

tek-tirnakli-tespiti-2.jpg

tek-tirnakli-001.jpg

Kaynak:Abdulğani ÇİFTÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum