Gıda bağımsızlığı ve diplomasisinde Konya tarımda stratejik bir kent haline dönüştü
Tarım ekonomisi küresel ekonominin yüzde 5’ine denk geliyor. Artık tarım bütüncül bir bakış açısıyla edğrelendiriliyor.
Tarım ülkeler için artık stratejik bir alan
Günümüzde tarım, sadece bir üretim biçimi değil; aynı zamanda ekonomi, dış politika, çevre ve toplumsal barışın da temel yapı taşı niteliğinde.
İklim değişikliği karşısında gıda diplomasi
İklim değişikliği karışında tarım ve gıda diplomasisi artık devrede. Gıda diplomasisi olarak da adlandırılan bu durum ülkelerin tarımsal üretim, ticaret, teknoloji ve bilgi paylaşımı gibi alanlarda uluslararası ilişkiler kurmasını, bu ilişkiler aracılığıyla hem gıda güvenliğini sağlamasını hem de barışa katkı sunmasını ifade ediyor.
Tarım ve dış politika
Tarım artık günümüzde sınırları aşan, ülkeler arası ilişkileri yeniden düzenleyen, stratejik bir alana dönüştü.
Salgın hastalıklar, bölgesel savaşlar ve krizler
Pandemi süreci, Rusya-Ukrayna savaşı akabinde gerçekleşen tahıl krizi, gıda milliyetçiliği, küresel ekonomik kırılganlıklar ve özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nin son dönemde uygulamış olduğu gümrük vergileriyle başlayan yeni nesil ticaret savaşlarıyla birlikte, tüm dünyayı etkisi altına alan iklim değişikliği, kuraklık ve doğal afetler, tarımsal üretimi her geçen gün daha da kırılgan hâle getiriyor ve gıda bağımsızlığının ne kadar önemli olduğunu sürekli hatırlatıyor,
Gençler tarıma kazandırılıyor
Bu açıdan gıda bağımsızlığı, artık ulusal güvenliğin bir parçası haline dönüştü.
Kendisine yeten bir ülke olarak Türkiye'de yeni gıda stratejileri konusunda pozisyon alıyor. Sürdürülebilir tarımsal üretimi sağlamanın, gençleri tarımsal faaliyetlere entegre ederek tarımsal üretimi gelecek nesillere taşımasında önemli yatırımlara imza atılıyor. Bu çalışmaların merkezini ise Konya oluşturuyor.
Geniş topraklarıyla ve üretimiyle Konya gıda bağımsızlığının garantisi olarak görülüyor.
Konya, Çatalhöyük’ten bu yana yaklaşık 9 bin 500 yıldır toprağa emek veren, tarımı sadece geçim kaynağı değil, kültürel bir değer olarak gören bir şehri. Dolayısıyla Konya'nın gıda üretiminde 10 bin yıla yakın bir tecrübesi bulunuyor.
Konya, Türkiye’nin tarımsal üretiminde birçok alanda hububatta, bakliyatta, pancarda, sebze ve meyvede çok büyük bir potansiyele, çok büyük bir yüzdeye sahip.
Tarım sadece bir gıda üretim faaliyeti değil
Tarım sadece tek başına bir üretim faaliyetinden ibaret değil. Toplumsal, kültürel, biyolojik, ekonomik ve ekoloji yanları olan tarım ve tarımsal üretim ancak bu şekilde sürdürülebilir oluyor. Konya'nın potansiyelinin ise buna izin verdiği, katkı sağladığı, yeni dünya düzeninde gıda alanında diplomatik ve stratejik bir öneme sahip olduğu uzmanlarca belirtiliyor.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.