Konya'da bu hasat ilk kez denendi! Ürüne zarar vermiyor
Konya'da bir çok tarım ürününde hasat devam ediyor. Çiftçiler gelecek sezona tarlalarını hazırlamak adına yoğun çaba sarf ederken Konya'da bir ilk denendi. Çumra Tivi'de yer alan bilgilere göre; Bir çok ilde fasulye toplama makinesi yada elle toplanan fasulyeler Konya'da ilk kez özel hasat tablası ile biçer döver ile toplandı.
İLK KEZ DENENDİ
Fasulyede hasat, baklaların büyük çoğunluğu sarardığı, ancak kupkuru olmadığı devrede hasat ediliyor. Bakla içindeki tanenin sert, iyi gelişmiş ve bakla kırılır kırılmaz dışarı çıkacak durumda olması en uygun zamanı olan hasatta fasulyeler ya elle yada özel fasulye toplama makinesi ile hasat ediliyor.
Konya'nın Altınekin ilçesinde bir çiftçi, biçer döver ile fasulye hasadını ilk kez gerçekleştirdi. Bu hasat ile teknoloji olarak sektörün daha iyi bir yere gittiğinin mesajı verilirken, Konya'da ilk kez denen bu hasat bir çok ilçede örnek alınması bekleniyor.
KURU FASULYE YETİŞTİRİCİLİĞİ
Yemeklik tane baklagiller insan beslenmesinde bitkisel kaynaklı proteini karşılamaktadır. Gerek beslenme değeri, gerekse maliyetinin düşük olması ve et mamullerine göre ucuz olması, uzun süre bozulmadan saklanabilmesi yemeklik tane baklagillerin önemini artırmaktadır. Ayrıca köklerinde bulunan Rhizobium bakterileri havanın serbest azotunu fikse ederek toprağın azot miktarını artırmaktadır.
İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ
Fasulye sıcak iklim bitkisidir, dona karşı çok hassastır. Çiçeklenme döneminde 2325oC’nin üzerindeki sıcaklıklar ve yağışlı havalar çiçek dökümüne sebep olmaktadır. Fasulye yetiştiriciliği için ideal toprak organik madde miktarı iyi, derin, tınlı veya siltli, hafif asit topraklardır.
TARLA HAZIRLIĞI
Zamanında ve uygun şekilde toprak işleme verim üzerinde önemli rol oynar. Tahıl anızına ekim yapılacaksa sonbaharda yüzlek (10-15 cm) sürüm yapılır, ancak fazla yabancı ot varsa 15-20 cm’den toprak işleme yapılır. İlkbaharda ikileme ve gerekirse üçlemeden sonra ekim yapılır.
EKİM
Fasulye için en uygun ekim zamanı Nisan ayıdır. Ancak iklime göre bu değişebilir. Verimli ve su problemi olmayan alanlarda sıra arası 50-60 cm, sıra üzeri 10-15 cm olmalıdır. Kurak ve verimsiz topraklarda bu mesafeler artırılır. Ekim derinliği tavlı ve ağır topraklarda 4-6 cm, nemini çabuk kaybeden hafif topraklarda 6-8 cm’dir. Kimyasal ot öldürücüler kullanıldığında 7-8 cm ekim derinliği uygundur.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.