Konya'da üretilen karpuz 1 liraya bile satılamıyor! Çiftçilik bitmek üzere
CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş, Seydişehir Kumluca Mahallesinde tarlada ürünlerini kalan karpuz üreticileriyle birlikte düzenlediği basın açıklamasında, “Tarlada karpuzları kalan üreticilerimize destek olmaya geldik. Pazar sorunu yaşayan karpuz üreticilerimizin bu durumuna düşmesinin nedeni iktidardır. Ülkeyi yönetenlere bir kez daha çağrıda bulanacağım. Biran önce acil çözüm bekliyoruz. Üretecimize sahip çıkmaya çağırıyoruz ” diye konuştu.
KİLOSU 1 LİRAYA ALICI BULAMIYOR
Basın açıklamasında konuşan CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş, “Konya bölgesi önceden su sorunu ile mücadele ediyordu. Daha sonra gübre gibi girdi sorunları ile mücadele etmeye başladı. Şimdi de pazar sorunu yaşıyor. Bunun en büyük müsebbibi ise bugünkü iktidardır. Maalesef bölgelerden giden su Konya Ovasına aktarılmış durumda. Konya Ovasının su sorununu çözecek mavi tünelin bitirilmesi de çok gecikti. Bunun yanında hükümetin tarımda bir planlaması da yok. Planlama eksikliğinden dolayı üretici karpuzu çok ekti. Önceden kapuz gibi ürünler otellerde alıcı bulurken bu yıl turizm de dibi gördüğü için üretici ürünü elinden çıkaramadı. Kilo gramı 1 TL’nin altında bile alıcı bulmuyor. Daha önceleri su, gübre ve diğer girdilerle mücadele eden karpuz üreticilerimiz, şimdi de pazar sorunu ile karşı karşıya kaldı. Bu sorunu tam da yerinde karpuz tarlasında da görüyoruz. Bu canım karpuzların tarladan çıkışı kilosu 50 kuruşa kadar düştü. Çiftçimiz bu yıl büyük oranda zarar etti, ediyor. İktidar, çiftçiye ve üreticiye yeterince destek olmuyor. Tarlada ürünüyle baş başa bırakıyor. Zaten üretim maliyetlerinin yüksekliğiyle ayakta kalmakta çiftçilerimiz oldukça zorlanıyor. Bu sorunu meclise taşıyacağım. Her zaman çiftçimizin yanında olacağız. Ülkeyi yönetenlere bir kez daha çağrıda bulanacağız. Biran önce acil çözüm bekliyoruz. Üretecimize sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.
Sözleşmeli ekim yapılması için çalışmalar yapıyoruz
Seydişehir Belediye Başkanı Hasan Ustaoğlu konuşmasında sözleşmeli ekimin yaygınlaştırılması için çalıştıklarını ifade ederek, “Seydişehir’imiz, bölgemizin ve ülkemizin en önemli tarım merkezleri arasında yer almaktadır. 451 Bin dekarlık bereketli topraklarında yapılan tarımsal faaliyetler bölgemize önemli bir tarımsal girdi sağlamaktadır. İlçemiz topraklarında her yıl yaklaşık olarak 8 Bin dekar alanda karpuz ekimi yapılmaktadır. Bazı yıllarda olduğu gibi bu yıl da karpuz üreticimizin ürünleri maalesef elinde kalmıştır. Biz Seydişehir Belediyesi olarak sorunun farkındayız ve gücümüzün yettiği kadar da ürünlerimizin satışı konusunda birçok kurum ve kuruluşla istişare içerisindeyiz. Bizler başından beri söylediğimiz gibi programlı planlı ekim yapılarak ürünlerimizin değerinde doğru pazarlarda alıcı bulması için enerjimizi harcamaya devam edeceğiz. Sorunun çözümünde tüm ürünlerin sözleşmeli ekimler yapılarak üretilmesi, yerelde bizim, genelde ise merkezi yönetimlerin önceliği olması gerekmektedir. Seydişehir’de sadece pancar ve patates üretiminde sözleşmeli tarım var. Biz ihtiyaç duyulduğu her an gücümüz nispetinde çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”
Kumluca Mahallesi Muhtarı Mehmet Yılmaz ve Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Yılmaz karpuz üreticileri ve sebze üreticilerinin sorunları hakkında Milletvekili Bektaş’a ve Belediye Başkanı Hasan Ustaoğlu’na bilgi verdiler. Daha sonra, Milletvekili Barış Bektaş ve Belediye Başkanı Hasan Ustaoğlu Ortakaraören, Kesecik, Taraşçı, Bostandere ve Gevrekli mahallelerini ziyaret ederek, çiftçiler ve vatandaşlarla bir araya gelerek sorunlarını ve isteklerini dinledi.
Kaynak:Veli SÖYLEMEZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.