Konya'da yüksek getirili kenevir şimdi de Kulu'da ekilmeye başlandı
Su ihtiyacının pamuk ya da mısırdan katbekat az olması ve yüksek maddi getirisiyle Konya tarımı için kritik kenevirin ekimi Çumra'dan sonra şimdi de Kulu'da yapılmaya başlandı. Yasaklandığı 1980'li yıllardan bu yana geçtiğimiz 2024 yılında Konya'nın Çumra ilçesinde Tarım ve Orman Bakanlığı izninde ekimi yapılan yüksek katma değerli kenevir bitkisinin üretimi Konya'da ikinci olarak Kulu ilçesinde 15 dekarlık alanda yapıldı.
Kulu'da Ekilen Kenevir 100 Gün Sonra Hasat Edilecek
Kulu ilçesinde Ahmet Öcüt'e ait 15 dekarlık alanda Kulu Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Tayyip Öcüt'ün öncülüğünde ilçede ilk kez endüstriyel kenevir ekimi gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı kararıyla yasal izin çerçevesinde yapılan bu ekim, bölge tarımı için önemli bir dönüm noktası olarak değerlendirildi. Endüstriyel kenevirin dekar başına 50 kilogram ekimi yapıldığını öğrenilirken kenevirin yaklaşık 100 gün içerisinde hasadının yapılacağı belirtildi.
Kulu Kenevir'in Merkezlerinden Biri Olacak
Kooperatif Başkanı Tayyip Öcüt, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Kenevir, az su tüketimi ve çok yönlü kullanım alanlarıyla geleceğin stratejik ürünlerinden biridir. Bu ekim, sadece bir başlangıç. Kulu çiftçisiyle birlikte üretimi büyütmeye, ilçemizi kenevirin önemli merkezlerinden biri haline getirmeye kararlıyız" dedi.
"Çiftçilerimize Tavsiye Ediyoruz"
Kulu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fırat Güven, "Kenevir ekimi hayırlı uğurlu olsun. Konya'da ekimi başladı, Kulu'muzda da ilk defa ekimine başlandı" diye konuştu.
Kulu Belediye Başkanı Abdurrahim Sertdemir ise kenevir ekiminin ilçe için önemli olduğunu ifade ederek, "Endüstriyel kenevirin her türlü endüstriyel anlamda kullanıldığı için çiftçilerimize tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu. Tarla Sahibi Ahmet Öcüt ise ilk kenevir ekimini denemek amacıyla ektiklerini ifade ederek verimli olmasını diledi.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.