Konya'da zirai don görülmüştü çaresi Kayseri'den geldi
Konya dün son yılların en soğuk gecesini yaşadı. Nisan'ın ortasına girerken pek çok ilçede termometreler eksi derecelere indi. Şehir merkezinden uzak ilçeler soğuktan daha ağır etkilenirken soğukların bahar mevsiminde etkili olması tarımsal üretimi vurdu. Arazideki ilk incelemelere göre kayısıdan sonra elma ağaçlarında dondururken erken ekim şekerpancarları ve çiçeğe dönmüş kanola gibi bitkiler dondan çok ciddi etkilendi.
Spring Sistemiyle Çiçekleri Donduruyor
Dondurucu soğuğun getirdiği zirai don Türkiye'nin pek çok noktasında etkili olurken, çözüm Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinden geldi. Sefa Akbulut isimli bir çiftçi, ağaçlarının donmasını önlemek adına ağaçların üzerine su püskürterek soğuk almasını önlemek amacıyla 'Spring' sistemini uyguladı.
Spring Sistemi Nasıl Çalışıyor
Don olaylarına karşı kullanılan spring sistemi, özellikle meyve ağaçları ve bağlarda don zararını önlemek amacıyla kullanılıyor. Bu sistemde yer altından çıkan su, yaylı başlıklar aracılığıyla bitkilerin üzerine ince bir su tabakası şeklinde püskürtülüyor. Su donarken çevreye ısı yaydığı için (donma esnasında gizli ısı açığa çıkar), bitki yüzeyinin sıcaklığı 0°C'nin altına düşmüyor. Böylece çiçekler ve tomurcuklar don zararından korunmuş oluyor. Yaylı sistem, bu püskürtme işlemini geniş alanlara eşit şekilde dağıtarak etkili bir koruma sağlar.
Çiftçi Spring Sisteminden Memnun
Bu yöntemle ağaçta açmış çiçeklerin dondurulduğunu aktaran Akbulut, " Akşam hava sıcaklığı 1-2 derecedeyken spring yöntemini başlatırız. Sabah da hava sıcaklığı 1-2 olduğunda buzlar eriyene kadar sistem çalışır. Herhangi bir zarar olmaz. Bazen 3 gün bile sürdüğü olur. " diye konuştu.
Kaynak:DHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.